Pizza
Doskonała pizza z ciasta poleconego przez włoskiego kucharza.
przepis,fotoprzepis,mąka chlebowa pszenna T750,przecier pomidorowy,szynka,pieczarki,Słone ciasta,Pizza,Kuchnia włoska
Słone ciasta
Kuchnia włoska
Składniki
Składniki
cebula | - | ||
czosnek | - | ||
kukurydza konserwowa | - | ||
mąka chlebowa pszenna T750 | 1 | kilogram | |
olej słonecznikowy | 4 | łyżki | |
olej słonecznikowy | - | ||
oregano | - | ||
pieczarki | - | ||
przecier pomidorowy | 500 | gramów | |
sardynki w oleju | - | ||
ser Eidam | - | ||
szynka | - | ||
sól | 1 | łyżka | |
warzywa (marchew, groszek, kukurydza) | - | ||
woda | 600 | mililitrów | |
świeże drożdże | 42 | gramów |
Przepis
1.
mąka chlebowa pszenna T750 1 kilogram • sól 1 łyżka • świeże drożdże 42 gramów • olej słonecznikowy 4 łyżki • woda 600 mililitrów
Z mąki, soli, drożdży, oleju i letniej wody wyrabiamy ciasto które odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.
olej słonecznikowy • czosnek • przecier pomidorowy 500 gramów
Ciasto rozdzielamy na 4 części. Blachę smarujemy olejem i jedną część ciasta na cienko rozciągamy, rozwałkowujemy na blasze. Możemy również ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i położyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy je rozgniecionym czosnkiem i przecierem pomidorowym.
3.
szynka • sardynki w oleju • kukurydza konserwowa • warzywa (marchew, groszek, kukurydza) • pieczarki • cebula • ser Eidam • oregano
Na ciasto kładziemy różne składniki według tego jaką pizzę chcemy przygotować (z szynką, rybną, z kukurydzą, warzywną, pieczarkową, cebulową...), posypujemy serem, oregano i pieczemy w uprzednio rozgrzanym piekarniku do 200°C przez około 20 - 25 minut.
4.
Pizzę podajemy ciepłą, pokrojoną na trójkąty.
Smacznego!