Pikantny groch z marchewką
Wegetariańskie danie inspirowane indyjską kuchnią. Podajemy z ryżem basmati i ze smaczną ananasową sałatką z jogurtem.
przepis,fotoprzepis,marchew,żółty groch suszony, połówki,Dania wegetariańskie,Kuchnia indyjska,Wegetariańskie przepisy,Bezglutenowe
Dania wegetariańskie
Kuchnia indyjska
Kategorie
Dania wegetariańskie › Kuchnia indyjska › Wegetariańskie przepisy › Bezglutenowe › Kuchnia azjatycka › Sezon - Marchewka ›
Składniki
Składniki
Przyprawa musztarda czarna | ½ | łyżeczki | |
czerwona cebula | 50 | gramów | |
czosnek | 2 | ząbki | |
korzeń imbiru | 8 | gramów | |
marchew | 300 | gramów | |
masło | 30 | gramów | |
przyprawa chili | ¼ | łyżeczki | |
przyprawa kurkuma | 1 | łyżeczka | |
przyprawa mielona kolendra | ½ | łyżeczki | |
sól | 1 | łyżeczka | |
woda | 400 | mililitrów | |
żółty groch suszony, połówki | 200 | gramów |
Przepis
1.
czerwona cebula 50 gramów • marchew 300 gramów
Cebulę obieramy i kroimy. Obieramy i myjemy marchewkę.
2.
żółty groch suszony, połówki 200 gramów
Do garnka wsypujemy przemyty groch. Dodajemy cebulę i na kółeczka pokrojoną marchewkę.
4.
...i do prawie całkowitego wchłonięcia wody.
5.
masło 30 gramów • korzeń imbiru 8 gramów • czosnek 2 ząbki
Obieramy imbir, czosnek i na drobno trzemy. Smażymy na maśle,...
6.
Przyprawa musztarda czarna ½ łyżeczki • przyprawa mielona kolendra ½ łyżeczki • przyprawa chili ¼ łyżeczki • przyprawa kurkuma 1 łyżeczka
...i wsypujemy przyprawy. Bardzo krótko smażymy.
7.
Dodajemy do grochu z marchewką.
Smacznego!