Pikantny dal z soczewicy i grochu
Dal to strączkowa kasza podawana jako podstawowa część indyjskiego obiadowego menu. To bardzo zdrowe danie, pełne białka, jest również popularne w innych krajach Orientu.
przepis,fotoprzepis,żółty groch suszony, połówki,soczewica,Dodatki warzywne,Kuchnia indyjska,Wegetariańskie przepisy,Bezglutenowe
Dodatki warzywne
Kuchnia indyjska
Kategorie
Dodatki warzywne › Kuchnia indyjska › Wegetariańskie przepisy › Bezglutenowe › Kuchnia azjatycka ›
Składniki
Składniki
Ryż Basmati - podstawowy przepis na przygotowanie przepis | - | ||
czerwona cebula | 80 | gramów | |
czosnek | 8 | gramów | |
korzeń imbiru | 8 | gramów | |
masło | 30 | gramów | |
przyprawa chili | ¼ | łyżeczki | |
przyprawa kurkuma | 1 | łyżeczka | |
przyprawa mielona kolendra | ¼ | łyżeczki | |
przyprawa rzymski kmin mielony - jeera | ½ | łyżeczki | |
soczewica | 100 | gramów | |
Ćwikłowa sałatka z jogurtem i migdałami przepis | - | ||
żółty groch suszony, połówki | 100 | gramów |
Przepis
1.
żółty groch suszony, połówki 100 gramów • soczewica 100 gramów
Rośliny strączkowe przemywamy i odstawiamy na 30 minut namoczone w wodzie. Odcedzamy, zalewamy świeżą wodą (500ml) i gotujemy do miękkości.
2.
czerwona cebula 80 gramów • masło 30 gramów
Cebulę obieramy, na drobno kroimy i smażymy na maśle.
4.
przyprawa kurkuma 1 łyżeczka • przyprawa mielona kolendra ¼ łyżeczki • przyprawa chili ¼ łyżeczki • przyprawa rzymski kmin mielony - jeera ½ łyżeczki
Do cebuli dodajemy czosnek, imbir i przyprawy. Chwilkę smażymy, mieszamy...
5.
...i dodajemy ugotowane rośliny strączkowe. Mieszamy.
6. Propozycja podania
Ryż Basmati - podstawowy przepis na przygotowanie przepis • Ćwikłowa sałatka z jogurtem i migdałami przepis
Smacznego!