Pikantne udka z kurczaka z grilla
Wspaniały grillowany przysmak na przyjęcie w ogrodzie. Podajemy ze świeżą warzywną mieszaną sałatką.
przepis,fotoprzepis,ćwiartki z kurczaka,papryczka pepperoni,brandy,Kurczak,Przepisy na letnie grillowanie,Bezglutenowe,Bezlaktozowe
Kurczak
Składniki
Składniki
brandy | 50 | mililitrów | |
czosnek | 5 | ząbków | |
keczup ostry | 5 | łyżek | |
mielona czerwona papryka | 2 | łyżeczki | |
miód | 1 | łyżka | |
oliwa | 100 | mililitrów | |
papryczka pepperoni | 2 | sztuki | |
przyprawa do grilla | 2 | łyżeczki | |
sól | 1 | łyżeczka | |
ćwiartki z kurczaka | 8 | sztuk |
Przepis
1. Przygotowanie udek z kurczaka
ćwiartki z kurczaka 8 sztuk
Całe udka z kurczaka (ćwiartki) pozbawiamy kości. Po usunięciu kości, ściągamy skórę a grubsze i mocniejsze części mięśni delikatnie nacinamy w taki sposób, aby jak najbardziej zwiększyć powierzchnię kotleta.
2. Marynata
oliwa 100 mililitrów • papryczka pepperoni 2 sztuki • przyprawa do grilla 2 łyżeczki • mielona czerwona papryka 2 łyżeczki • keczup ostry 5 łyżek • miód 1 łyżka • czosnek 5 ząbków • brandy 50 mililitrów
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy drobno posiekane pepperoni, mieszamy i ściągamy z ognia. Dosypujemy przyprawę i mieloną paprykę. Dodajemy pikantny ketchup pomidorowy, miód, obrany i przeciśnięty czosnek. Dodajemy brandy (koniak). Dobrze mieszamy i mięso pojedynczo maczamy w marynacie. Wykładamy do zamykanego naczynia, pozostałą marynatę wylewamy na powierzchnię. Zamykamy i wkładamy na 12 godzin do lodówki.
3. Grillowanie
sól 1 łyżeczka
Przed rozpoczęciem grillowania mięso wyciągamy na 30 minut z lodówki, solimy i mieszamy. Grillujemy powoli ze wszystkich stron 20 minut.
4.
Podczas grillowania możemy nacierać mięso pozostałą ilością sosu lub oliwą.
Smacznego!