Pikantna zapiekana dynia
Delikatnie pikantna, lekko słodkawa, smacznie słona... niech was ta kombinacja smaków nie zniechęca, jest warta spróbowania. Podajemy ciepłe jako dodatek albo samodzielne danie.
przepis,fotoprzepis,dynia do pieczenia,papryka czerwona mielona ostra,Dania wegetariańskie
Dania wegetariańskie
Składniki
Składniki
czosnek | 10 | gramów | |
dynia do pieczenia | 600 | gramów | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
masło | 50 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 20 | gramów | |
papryka czerwona mielona ostra | ½ | łyżeczki | |
sól | ½ | łyżeczki | |
twardy ser | 100 | gramów | |
śmietana (10-12% tłuszczu) | 200 | mililitrów |
Przepis
1.
dynia do pieczenia 600 gramów
Dynię obieramy i usuwamy nasionka. Kroimy na kawałki, (wymieniona waga, jest wagą nakrojonych kawałków).
2.
mąka chlebowa pszenna T750 20 gramów • papryka czerwona mielona ostra ½ łyżeczki
Kawałki dyni wkładamy do miski, posypujemy mąką i papryką. Mieszamy.
3.
masło 50 gramów
Dynie wkładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy roztopionym masłem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 220°C i 10 minut zapiekamy. Temperaturę piekarnika zmniejszamy i dynię wyciągamy.
4.
twardy ser 100 gramów • śmietana (10-12% tłuszczu) 200 mililitrów • jajka kurze 2 sztuki • sól ½ łyżeczki • czosnek 10 gramów
Trzemy na grubo ser i podpieczoną dynię posypujemy. W misce mieszamy śmietanę, jajka, sól, oczyszczony i przeciśnięty czosnek i zalewamy zawartość naczynia.
5.
Pieczemy 30 minut na 180°C, potem przykrywamy folią aluminiową i 10-15 minut dopiekamy.
Smacznego!