Pikantna pasta z bakłażana
Gęsta pasta z bakłażana jest doskonałym dodatkiem do grillowanego mięsa. Smaczne wegetariańskie danie przygotujemy gdy ją podamy z pieczonymi ziemniakami.
przepis,fotoprzepis,czosnek,bakłażan,ziemniaki,Dodatki warzywne,Przepisy na letnie grillowanie,Bezglutenowe
Dodatki warzywne
Kategorie
Dodatki warzywne › Przepisy na letnie grillowanie › Bezglutenowe › Sezon - Ziemniaki › Sezon - Bakłażan › Sezon - Czosnek ›
Składniki
Składniki
bakłażan | 500 | gramów | |
cebula | 60 | gramów | |
cukier kryształ | 3 | łyżeczki | |
czarny pieprz mielony | 1 | łyżeczka | |
czosnek | 5 | ząbków | |
kminek | ½ | łyżeczki | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 200 | mililitrów | |
oliwa | 3 | łyżki | |
sól | - | ||
woda | 3 | łyżki | |
ziemniaki | 1000 | gramów |
Przepis
1. Cebulowo - czosnkowa baza
oliwa 3 łyżki • cebula 60 gramów • czosnek 5 ząbków
W woku rozgrzewamy olej i dodajemy do niego obraną, pokrojoną cebulę i obrane całe ząbki czosnku. Chwilkę smażymy.
2.
cukier kryształ 3 łyżeczki • czarny pieprz mielony 1 łyżeczka
Dodajemy cukier i czarny mielony pieprz. Mieszamy aż cukier zacznie się karmelizować.
3.
bakłażan 500 gramów • woda 3 łyżki
Bakłażan myjemy, kroimy na kostki i dodajemy go do cebuli z czosnkiem. Smażymy, solimy i podlewamy wodą. 10 minut dusimy pod pokrywką do miękkości.
4.
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 200 mililitrów
Dodajemy śmietanę i według smaku dodajemy małą albo większą ostrą papryczkę chilli. Doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy z ognia, przekładamy do głębokiej miski i blenderem miksujemy na gładką pastę.
5. Wskazówka na konsumpcję z pieczonymi ziemniakami (4 porcje)
ziemniaki 1000 gramów • kminek ½ łyżeczki • sól
Ziemniaki obieramy i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy je kminkiem i pieczemy na chrupiąco. Gotowe solimy.
6.
Ziemniaki konsumujemy z ciepłą bakłażanową pastą, na którą według smaku możemy sobie pozwolić i w większej ilości.
Smacznego!