Pikantna kapustnica
Klasyczna zupa kapustnica z mięsem, suszonymi śliwkami i pikantną kiełbasą, która doda jej charakterystyczny smak.
przepis,fotoprzepis,Udo wieprzowe,kiszona kapusta,śliwki suszone,Zupy mięsne,Bezglutenowe,Bezlaktozowe
Zupy mięsne
Składniki
Składniki
Udo wieprzowe | 400 | gramów | |
cebula | 1 | sztuka | |
czarny pieprz mielony | ½ | łyżeczki | |
czosnek | 1 | ząbek | |
kiełbasa | 1 | sztuka | |
kiszona kapusta | 500 | gramów | |
kminek | ¼ | łyżeczki | |
liść laurowy | 1 | sztuka | |
mielona czerwona papryka | 2 | łyżeczki | |
sól | - | ||
woda | - | ||
ziele angielskie | 3 | sztuki | |
ziemniaki | 2 | sztuki | |
śliwki suszone | 5 | sztuk |
Przepis
2.
Udo wieprzowe 400 gramów • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki • kminek ¼ łyżeczki
Dodajemy na kawałki pokrojone mięso, posypujemy pieprzem i kminkiem.
3.
mielona czerwona papryka 2 łyżeczki • woda • ziele angielskie 3 sztuki
Mięso chwilkę smażymy, potem dodajemy mieloną czerwoną paprykę, pieprz i zalewamy wodą. Dusimy 30-40 minut na półmiękko.
4.
kiszona kapusta 500 gramów • liść laurowy 1 sztuka • kiełbasa 1 sztuka • śliwki suszone 5 sztuk • czosnek 1 ząbek • ziemniaki 2 sztuki
Gdy mięso będzie półmiękkie dodajemy kiszoną kapustę, całą umytą i bardzo ostrą kiełbasę, kilka suszonych śliwek, czosnek i liść laurowy. Na zagęszczenie trzemy do kapustnicy dwa surowe ziemniaki.
5.
Tak to kapustnicę gotujemy dopóki mięso i kapusta nie zmiękną. Kapustnicę dosalamy według smaku.
6.
Po ugotowaniu kiełbasę wyciągamy, kroimy na kółeczka i wkładamy z powrotem do kapustnicy.
Smacznego!