Pijane makowe kostki
" Dobre"...mniam, mniam..."dobre"...mniam..." no rzeczywiście dobre"...(z pamiętnika łasucha)
przepis,fotoprzepis,mak mielony,rum,rum,Ciasta kremowe,
Ciasta kremowe
Kategorie
Ciasta kremowe ›
Składniki
Składniki
białko jajka | 2 | sztuki | |
budyń karmelowy - proszek | 30 | gramów | |
cukier kryształ | 80 | gramów | |
cukier puder | 200 | gramów | |
czekolada 85% | - | ||
kakao proszek | 1 | łyżeczka | |
mak mielony | 125 | gramów | |
masło | 250 | gramów | |
masło | - | ||
mleko półtłuste 1,5% | 400 | mililitrów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | - | ||
mąka tortowa pszenna T450 | 125 | gramów | |
rum | 110 | mililitrów | |
soda oczyszczona | 1 | łyżeczka | |
woda | 160 | mililitrów | |
żółtko jajka | 2 | sztuki |
Przepis
1. Korpus
masło 125 gramów • żółtko jajka 2 sztuki • cukier puder 100 gramów • mak mielony 125 gramów • kakao proszek 1 łyżeczka • mąka tortowa pszenna T450 125 gramów • soda oczyszczona 1 łyżeczka • mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów
Mieszamy razem masło, żółtka i cukier. Dodajemy mielony mak, kakao i mąkę z sodą oczyszczoną. Dodajemy mleko i wszystko dobrze mieszamy.
3.
masło • mąka luksusowa pszenna T550
Niewielką brytfannę (30x40 cm) smarujemy masłem i posypujemy mąką. Następnie równomiernie wypełniamy ją ciastem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180-190°C przez 20 minut.
6.
mleko półtłuste 1,5% 150 mililitrów • budyń karmelowy - proszek 30 gramów
W mleku mieszamy budyń w proszku, dodajemy go do karmelowej wody i gotujemy gęsty budyń, który następnie odstawiamy, aby wystygł.
8.
rum 50 mililitrów
Do masła dodajemy budyń oraz rum i za pomocą miotełki dokładnie mieszamy, aby powstał gładki krem.
9. Syrop
cukier kryształ 30 gramów • woda 60 mililitrów • rum 60 mililitrów
Z cukru i wody gotujemy syrop. Odstawiamy go z ognia i dodajemy rum.
10.
Dokładnie nawilżamy korpus syropem. Możemy go równomiernie rozlać po korpusie, lepiej go jednak nanosić przy pomocy kuchennego pędzla.
11.
Korpus smarujemy kremem.
12. Zdobienie
Roztapiamy czekoladę i skrapiamy nią powierzchnię kremu. Odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin, aby ciasto stężało.
Smacznego!