Pijane ciasto z żelatyną
Mało ciasta, żelatyna, dużo owoców i jeszcze więcej bitej śmietany.
przepis,fotoprzepis,jasna żelatyna do tortów - proszek,różne owoce,śmietana do ubijania (30-33%),Ciasta kremowe
Ciasta kremowe
Kategorie
Ciasta kremowe ›
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 100 | gramów | |
cukier puder | 80 | gramów | |
czerwone wytrawne wino | 150 | mililitrów | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
jasna żelatyna do tortów - proszek | 75 | gramów | |
likier karmelowy | 2 | łyżki | |
masło | 130 | gramów | |
masło | - | ||
mąka chlebowa pszenna T750 | 300 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | - | ||
proszek do pieczenia | 10 | gramów | |
różne owoce | 700 | gramów | |
woda | 300 | mililitrów | |
śmietan-fix | 10 | gramów | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 250 | mililitrów |
Przepis
1. Przygotowanie ciasta
mąka chlebowa pszenna T750 300 gramów • cukier puder 80 gramów • jajka kurze 1 sztuka • masło 130 gramów • proszek do pieczenia 10 gramów
Mąkę mieszamy z cukrem, jajkiem, masłem i proszkiem do pieczenia.
2.
masło • mąka chlebowa pszenna T750
Wyrabiamy ciasto, połowę ciasta rozwałkowujemy, przekładamy na natłuszczoną i mąką posypaną blachę. Pieczemy 15 minut na 180 °C.
3. Pieczemy
W ten sam sposób pieczemy drugą połowę ciasta.
4. Żelatynowe nadzienie
jasna żelatyna do tortów - proszek 75 gramów • cukier kryształ 100 gramów • woda 300 mililitrów • czerwone wytrawne wino 150 mililitrów
Żelatynę w proszku mieszamy cukrem, wodą i czerwonym winem. Doprowadzamy do wrzenia.
5. Kroimy owoce
różne owoce 700 gramów
Na małe kawałki nakrojone owoce dajemy do miski. Jedną trzecią owoców odkładamy na bok na końcowe ozdabianie.
6. Żelatynę łączymy z owocami
Owoce w misce zalewamy gorącą żelatynową mieszanką. Wychładzamy często mieszając. Miskę wkładamy do lodówki, żelatyna nam powoli (często mieszając) stężeje.
7. Żelatynę nakładamy na korpus
Stężoną żelatynę ostrożnie nakładamy na korpus. Przykrywamy drugim korpusem.
8. Przykrywamy bitą śmietaną
śmietana do ubijania (30-33%) 250 mililitrów • śmietan-fix 10 gramów • likier karmelowy 2 łyżki
Śmietanę ubijamy razem ze śmietaną fix na pianę. Do ubitej śmietany dodajemy karmelowy likier. Nakładamy ją na górny korpus. Posypujemy odłożonymi wcześniej kawałkami owoców.
Smacznego!