Piersi z kurczaka w sosie z boczniaków
Piersi z kurczaka w sosie z boczniaków zachwycą nawet tych najbardziej wymagających gości.
przepis,fotoprzepis,piersi z kurczaka,boczniak ostrygowaty,słodka śmietana do gotowania,Kurczak,Bezglutenowe
Kurczak
Składniki
Składniki
boczniak ostrygowaty | 400 | gramów | |
oliwa | 3 | łyżki | |
piersi z kurczaka | 350 | gramów | |
przyprawa do grilla | - | ||
sól | 0 | ||
słodka śmietana do gotowania | 250 | mililitrów | |
zielona cebulka | 1 | sztuka |
Przepis
1. Piersi z kurczaka smażymy
piersi z kurczaka 350 gramów • sól • przyprawa do grilla • oliwa 3 łyżki
Na większej patelni rozgrzewamy oliwę, piersi z kurczaka myjemy, solimy, przyprawiamy, na oleju je lekko na złoty kolor i z każdej strony usmażymy.
2. Kroimy cebulkę i boczniak
zielona cebulka 1 sztuka • boczniak ostrygowaty 400 gramów
Zanim mięso naciągnie, nakroimy sobie cebulkę na kółeczka i boczniak na cienkie plasterki.
3. Smażymy
Mięso z patelni wyciągamy, odkładamy je na talerz. Na patelnię równomiernie wsypujemy pokrojoną cebulkę i boczniak. Smażymy 3 - 4 minuty, aż boczniak i cebulka zmiękną.
4. Dusimy
słodka śmietana do gotowania 250 mililitrów • sól
Na patelnię dajemy piersi z kurczaka, wszystko razem dusimy 3 minuty. Po trzech minutach zawartość patelni zalewamy śmietaną do gotowania. Jeśli sos wydaje nam się zbyt rzadki, możemy go zagęścić 1 łyżką mąki. Do smaku przyprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego!