Piersi z kurczaka w sosie serowym
Bardzo smaczne mięso z kurczaka w sosie serowym podajemy z ryżem zmieszanym z słodką kukurydzą.
przepis,fotoprzepis,ryż,kukurydza konserwowa,piersi z kurczaka,mleko półtłuste 1,5%,ser Feta,twardy ser,Kurczak
Kurczak
Kategorie
Kurczak ›
Składniki
Składniki
cebula | 80 | gramów | |
czarny pieprz mielony | ¼ | łyżeczki | |
czosnek suszony | ½ | łyżeczki | |
kukurydza konserwowa | 250 | gramów | |
mielona czerwona papryka | ¼ | łyżeczki | |
mleko półtłuste 1,5% | 300 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 15 | gramów | |
oliwa | 4 | łyżki | |
piersi z kurczaka | 800 | gramów | |
ryż | 250 | gramów | |
ser Feta | 100 | gramów | |
sól | 1 | łyżeczka | |
twardy ser | 100 | gramów | |
woda | 100 | mililitrów |
Przepis
3.
sól 1 łyżeczka • woda 100 mililitrów • czosnek suszony ½ łyżeczki • czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki • mielona czerwona papryka ¼ łyżeczki
Dodajemy mięso, sól i pieprz. 10 minut od czasu do czasu mieszamy i mięso podsmażamy. Podlewamy wodą, przykrywamy i 30 minut pod przykrywką dusimy.
4.
mleko półtłuste 1,5% 300 mililitrów • mąka chlebowa pszenna T750 15 gramów
Z mleka i mąki przygotowujemy zasmażkę.
5.
ser Feta 100 gramów • twardy ser 100 gramów
Obydwa rodzaje sera strugamy na tarce o grubych oczkach.
6.
Do mięsa najpierw wlewamy zasmażkę i ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia aż delikatnie zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i tuż przed podaniem dodajemy sery.
7. Ryż z kukurydzą
ryż 250 gramów • kukurydza konserwowa 250 gramów
Ryż gotujemy i do gorącej wody wrzucamy odcedzoną kukurydzę z puszki.
Smacznego!