Piersi z kaczki z sosem żurawinowym
Szybki przepis na soczyste mięsko z kaczki w wyśmienitym sosie słodko - kwaśnym.
przepis,fotoprzepis,piersi z kaczki,suszone borówki brusznice,Kaczka,Kuchnia francuska,,Bezglutenowe
Kaczka
Kuchnia francuska
Składniki
Składniki
czerwone wytrawne wino | 5 | łyżek | |
masło | 15 | gramów | |
ocet balsamiczny | 3 | łyżki | |
piersi z kaczki | 500 | gramów | |
suszone borówki brusznice | 75 | gramów | |
sól | - |
Przepis
2.
Piersi ręką kładziemy skórą na dół na rozgrzaną patelnię i smażymy przez 5 minut.
3.
Obracamy i smażymy z drugiej strony przez następnych 5 minut. Mięso nie obracamy widelcem ale szczypcami albo łyżkami.
4.
Usmażone i naciągnięte mięso wkładamy do piekarnika na 10 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika mięso na chwilę odstawiamy, aby się „rozluźniło”, dzięki czemu podczas krojenia nie wycieknie z niego cały sok.
5. Sos żurawinowy
suszone borówki brusznice 75 gramów • ocet balsamiczny 3 łyżki • czerwone wytrawne wino 5 łyżek
W sosie z piersi, który został na patelni zagotowujemy żurawinę, ocet balsamiczny, wino i dżem żurawinowy.
6.
masło 15 gramów
Po 15 minutach gotowania do sosu dodajemy trochę masła i mieszamy, dopóki masło się nie rozpuści.
Smacznego!