Piersi z kaczki w sosie winnym
Soczysta kaczka podawana z delikatnym, aromatycznym sosem winno-śliwkowym oraz ziemniaczanym puree.
przepis,fotoprzepis,piersi z kaczki,dżem śliwkowy,czerwone wytrawne wino,Kaczka,Bezglutenowe
Kaczka
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 60 | gramów | |
czerwone wytrawne wino | 600 | mililitrów | |
dżem śliwkowy | 120 | gramów | |
masło | 1 | łyżka | |
miód | 1 | łyżka | |
pieprz biały mielony | ½ | łyżeczki | |
piersi z kaczki | 600 | gramów | |
sól | - |
Przepis
2.
Wkładamy na rozgrzaną suchą patelnię skórą na dół, przykrywamy i przez 12 minut smażymy.
3.
Odkrywamy, obracamy i przez 6 minut smażymy z drugiej strony.
4.
Podsmażone i zaciągnięte mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy wytworzonym sosem, przykrywamy i wkładamy na 10 minut do gorącego piekarnika aby krótko poddusić.
7.
czerwone wytrawne wino 600 mililitrów • pieprz biały mielony ½ łyżeczki • miód 1 łyżka
...dolewamy wino, wsypujemy pieprz i dodajemy miód. Na małym ogniu gotujemy przez około 30 minut.
9.
Sos nalewamy w odpowiedniej ilości na talerz i wkładamy do niego pokrojone porcje piersi z kaczki. Można podawać z ziemniaczanym puree lub pieczonymi ziemniakami.
Smacznego!