Piersi z kaczki w owocowym sosie
Mięciutkie płaty z kaczki w gęstym owocowym sosie z winem. Serwujemy z ziemniaczanym puree.
przepis,fotoprzepis,piersi z kaczki,suszone borówki brusznice,Kaczka,Bezlaktozowe,Bezglutenowe
Kaczka
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 1 | łyżka | |
czerwone wytrawne wino | 150 | mililitrów | |
gruszka | 350 | gramów | |
jabłka | 350 | gramów | |
pieprz biały mielony | ½ | łyżeczki | |
piersi z kaczki | 1200 | gramów | |
przyprawa goździki całe | 5 | sztuk | |
sok z cytryny | 2 | łyżki | |
suszone borówki brusznice | 2 | łyżki | |
sól | - | ||
woda | 150 | mililitrów |
Przepis
2.
Kładziemy na gorącej patelni skórą do dołu i przez 5 minut szybko smażymy.
3.
Obracamy i 5 minut smażymy z drugiej strony.
4.
Usmażone oraz naciągnięte mięso wkładamy do rozgrzanego piekarnika i przez 15 minut gotujemy. Po wyciągnięciu zostawiamy na chwilę w spokoju, żeby uszło napięcie z mięsa i nie wyciekał sos przy krojeniu mięsa.
5.
Mięso kroimy na płaty.
6.
jabłka 350 gramów • gruszka 350 gramów • woda 150 mililitrów • cukier kryształ 1 łyżka • pieprz biały mielony ½ łyżeczki • przyprawa goździki całe 5 sztuk • suszone borówki brusznice 2 łyżki
Jabłka oraz gruszki obieramy i kroimy na cienkie księżyce. Owoce wkładamy do wypieku, dodajemy wodę, cukier, pieprz, goździki i borówki. 10 minut dusimy.
8.
sok z cytryny 2 łyżki
Przekładamy do głębszego naczynia, wyciągamy goździki i polewamy sokiem z cytryny. Blenderem miksujemy.
Smacznego!