Piersi z kaczki na gruszkach
Delikatne piersi z kaczki w słodko-kwaśnym sosie gruszkowym. Prawdziwy przysmak. Podajemy z ziemniaczanym puree.
przepis,fotoprzepis,piersi z kaczki,gruszka,Kaczka,Bezlaktozowe,Bezglutenowe
Kaczka
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 1 | łyżeczka | |
czarny pieprz mielony | - | ||
gruszka | 350 | gramów | |
mielona czerwona papryka | ½ | łyżeczki | |
olej rzepakowy | 1 | łyżka | |
piersi z kaczki | 400 | gramów | |
przyprawa goździki całe | 3 | sztuki | |
rodzynki | 1 | łyżka | |
sok z cytryny | 1 | łyżka | |
sól | - | ||
woda | 100 | mililitrów |
Przepis
1.
piersi z kaczki 400 gramów • sól • czarny pieprz mielony
Mięso myjemy, solimy, posypujemy zmielonymi przyprawami...
4.
rodzynki 1 łyżka • przyprawa goździki całe 3 sztuki • mielona czerwona papryka ½ łyżeczki • woda 100 mililitrów
Gruszki dodajemy do mięsa, dosypujemy rodzynki (lub żurawinę), dodajemy goździki, trochę papryki a potem podlewamy wodą.
5.
Przykrywamy pokrywką i dusimy 10-15 minut do miękkości.
6.
cukier kryształ 1 łyżeczka • sok z cytryny 1 łyżka
Mięso wyciągamy, gruszki ubijamy i wyciągamy goździki. Sos dosładzamy i dolewamy sok z cytryny do smaku. Mięso kroimy na plasterki i podajemy.
Smacznego!