Pierogi z bryndzą
Ulubione, tradycyjne, słowackie pierogi ze śmietaną i boczkiem. Podaje się je według smaku z posiekanym szczypiorkiem, koperkiem lub smażoną cebulką.
przepis,fotoprzepis,mąka luksusowa pszenna T550,bryndza,Makarony
Makarony
Kategorie
Makarony ›
Składniki
Składniki
boczek przerośnięty | 400 | gramów | |
bryndza | 250 | gramów | |
masło | 50 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | - | ||
mąka luksusowa pszenna T550 | 700 | gramów | |
olej słonecznikowy | 2 | łyżki | |
smalec | 2 | łyżeczki | |
sól | 2 | łyżeczki | |
woda | 300 | mililitrów | |
woda | - | ||
woda | 3.5 | litra | |
ziemniaki | 400 | gramów |
Przepis
1.
ziemniaki 400 gramów
Ziemniaki gotujemy w mundurkach (najlepiej dzień wcześniej). Ostudzone obieramy i trzemy na drobno. Z podanej ilości po obraniu zostanie 300 g ziemniaków. Dzielimy je na pół.
2. Ciasto na pierogi
mąka luksusowa pszenna T550 700 gramów • woda 300 mililitrów
Jedną połowę przygotowanych ziemniaków (150g) wkładamy do głębokiego naczynia, dodajemy mąkę i wodę. Wyrabiamy gęste i zwarte ciasto.
3.
Ciasto przekładamy na stolnicę, jeszcze raz porządnie je ugniatamy i dzielimy na trzy bochenki. Każdy bochenek ugniatamy jeszcze z osobna. Bochenki przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 20 minut.
4. Bryndzowe nadzienie do pierogów
masło 50 gramów • bryndza 250 gramów
Drugą połowę przygotowanych ziemniaków (150g) mieszamy z masłem i bryndzą.
5. Skwarki z boczku
boczek przerośnięty 400 gramów
Boczek kroimy drobno w kostkę i mieszając smażymy z niego skwarki.
6.
Na posypanej mąką desce rozwałkowujemy na cienko bochenek ciasta (2mm). Ciasto jest zwarte, ale jednocześnie sprężyste i elastyczne, i dobrze się z nim pracuje. Za pomocą formy na pierogi wykrawamy kółeczka. Kółeczka możemy wykrawać również przy pomocy większego garnuszka.
7.
Do środka każdego kółeczka wkładamy trochę nadzienia - odpowiednio do wielkości kółeczka. Kółeczko wkładamy do formy na pierogi i wytwarzamy przy jej pomocy pieróg. Pieróg można również zrobić z kółeczka zrobionego garnuszkiem. Jego okraje wówczas dociskamy widelcem.
8. Gotowanie pierogów
woda 3.5 litra • sól 2 łyżeczki • olej słonecznikowy 2 łyżki
W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą i olejem. Do wrzątku wrzucamy pierwsze przygotowane pierogi (z jednego bochenka wychodzi około 18 pierogów). Po wrzuceniu ostatniego, nastawiamy minutnik i gotujemy pierogi we wrzątku przez 6 minut.
10.
smalec 2 łyżeczki
Gdy ścieknie z nich woda, wkładamy je do miski i dodajemy smalec, który rozpuści się pod wpływem ich ciepła. Z resztą ciasta postępujemy tak samo, a kolejne pierogi dokładamy do tych już ugotowanych. Delikatnie potrząsając przykrytym naczyniem z pierogami okraszamy je tłuszczem. Do czasu podawania - według tradycji - przechowuje się je w zamkniętym naczyniu pod pierzyną, dzięki czemu pozostaną ciepłe.
Smacznego!