Piernikowe ciasto
Przejrzysty przepis na przygotowanie fantastycznego ciasta o piernikowym smaku.
przepis,fotoprzepis,mąka luksusowa pszenna T550,mąka luksusowa pszenna T550,kakao proszek,przyprawa do pierników,Ciasta
Ciasta
Kategorie
Ciasta ›
Składniki
Składniki
cukier puder | 300 | gramów | |
cynamon mielony | 1 | łyżeczka | |
czekolada do gotowania | - | ||
jajka kurze | 2 | sztuki | |
kakao proszek | 2 | łyżki | |
masło | - | ||
mleko półtłuste 1,5% | 200 | mililitrów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 400 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | - | ||
olej słonecznikowy | 100 | mililitrów | |
powidło według własnego wyboru | 2 | łyżki | |
powidło według własnego wyboru | - | ||
przyprawa do pierników | 1 | sztuka |
Przepis
1.
mąka luksusowa pszenna T550 400 gramów • cukier puder 300 gramów • jajka kurze 2 sztuki • olej słonecznikowy 100 mililitrów • powidło według własnego wyboru 2 łyżki • cynamon mielony 1 łyżeczka • mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów • kakao proszek 2 łyżki • przyprawa do pierników 1 sztuka
Wszystkie składniki dajemy do miski i razem dobrze mieszamy.
3.
Ciasto wylewamy na blachę.
4.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 35-40 minut.
5.
powidło według własnego wyboru • czekolada do gotowania
Po upieczeniu jeszcze gorący smarujemy powidłem i odstawiamy do ostudzenia a potem polewamy czekoladową polewą.
6.
Piernik kroimy, ozdabiamy i możemy podawać.
Smacznego!