Pierniczki z białą polewą
Ulubione Bożonarodzeniowe ciasteczka przypominające małe zimowe śnieżne kulki :)
przepis,fotoprzepis,masło,przyprawa do piernika,cynamon mielony,migdały mielone,śmietana do ubijania (30-33%),Ciasteczka,Boże Narodzenie
Ciasteczka
Składniki
Składniki
cukier puder | 320 | gramów | |
cynamon mielony | 1 | łyżeczka | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
masło | 60 | gramów | |
migdały mielone | 50 | gramów | |
miód | 1 | łyżka | |
mleko tłuste 3,5% | 3 | łyżki | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 250 | gramów | |
proszek do pieczenia | 1 | łyżeczka | |
przyprawa do piernika | ½ | łyżeczki | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 100 | mililitrów |
Przepis
1. Ciasto
masło 60 gramów • cukier puder 120 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów • proszek do pieczenia 1 łyżeczka • przyprawa do piernika ½ łyżeczki • cynamon mielony 1 łyżeczka • migdały mielone 50 gramów • miód 1 łyżka • mleko tłuste 3,5% 3 łyżki • jajka kurze 1 sztuka
Z masła, cukru, mąki, proszku do pieczenia, przyprawy do piernika, cynamonu, migdałów, miodu, mleka i jajka wyrabiamy ciasto. Dobrze ugniecione ciasto rozdzielamy na dwie połowy i formujemy na kształt wałków o średnicy 3 cm. Wałeczki zapakowujemy do folii i wkładamy na godzinę do lodówki.
2.
Ciasto wyciągamy z lodówki i kroimy na kółeczka grubości około 2 cm.
3.
Z kółeczek formujemy kuleczki. Te kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i każdą spłaszczamy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 15 minut w temperaturze 200°C. Upieczone pierniczki odstawiamy do wystudzenia.
4. Śmietanowo - cukrowa polewa
śmietana do ubijania (30-33%) 100 mililitrów • cukier puder 200 gramów
Śmietanę ubijamy z cukrem ...
5.
... i pierniczki kuchenną pensetą maczamy w polewie.
6.
Kładziemy je na porcelanowym talerzu i odstawiamy aż polewa stężeje.
Smacznego!