Pieczony udziec jagnięcy z rozmarynem i czosnkiem
Mięso jagnięce ma specyficzny smak, ale jego przygotowanie z czosnkiem, rozmarynem i cebulą znacznie zniweluje ten smak. Mięso jest pyszne, miękkie i soczyste.
przepis,fotoprzepis,udziec jagnięcy,Jagnięcina,Bezlaktozowe,Bezglutenowe,Wielkanoc
Jagnięcina
Składniki
Składniki
Duszona czerwona kapusta przepis | - | ||
Duszona kiszona kapusta przepis | - | ||
czosnek | 12 | ząbków | |
marchew | 200 | gramów | |
olej rzepakowy | 3 | łyżki | |
rozmaryn | 3 | łyżeczki | |
smalec | 60 | gramów | |
sól | 2.5 | łyżeczki | |
udziec jagnięcy | - | ||
woda | 250 | mililitrów |
Przepis
2.
czosnek 12 ząbków • rozmaryn 3 łyżeczki • olej rzepakowy 3 łyżki • sól 1.5 łyżeczki
Obieramy czosnek i wyciskamy go do miski. Dodajemy świeże, porwane gałązki rozmarynu i zalewamy olejem. Dobrze mieszamy z dodaną solą.
3.
Czosnkowo-rozmarynową mieszanką nacieramy udziec.
4.
Cebulę obieramy i kroimy na kółeczka.
5.
smalec 60 gramów • marchew 200 gramów • woda 250 mililitrów
Dno naczynia żaroodpornego natłuszczamy smalcem i rozkładamy cebulę. Dodajemy przygotowany udziec i dwie obrane, umyte marchewki. Podlewamy wodą.
6.
Naczynie przykrywamy i powoli pieczemy. Najpierw około godzinę w 160°C, potem temperaturę zwiększamy do 190°C i pieczemy do miękkości mięsa /1,5 - 2 godziny/.
7.
Duszona czerwona kapusta przepis • Duszona kiszona kapusta przepis
Jako dodatek możemy podawać duszoną kapustę, albo słodką albo kwaśną i parzony knedel.
Smacznego!