PRZEPISY

Pieczony turecki miód

Pieczony turecki miód

bi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-starbi-star

Klejący wyrób cukierniczy na dobre zęby :)

przepis,fotoprzepis,orzechy laskowe,miód,Wyroby cukiernicze,Boże Narodzenie,Sezonowe przepisy

Wyroby cukiernicze

Pichcił

Ilość porcji

25

Czas przygotowania

Trudność

wysoka

 

Składniki

Składniki

białko jajka4sztuki
cukier kryształ200gramów
czekolada-
migdały płatki50gramów
miód200gramów
orzechy laskowe100gramów
orzechy włoskie50gramów
sól-
wafle tortowe85gramów
woda50mililitrów

 

Przepis

1. 

orzechy laskowe 100 gramów  orzechy włoskie 50 gramów  migdały płatki 50 gramów

Laskowe i włoskie orzechy siekamy i mieszamy z płatkami migdałów.

Laskowe i włoskie orzechy siekamy i mieszamy z...

2. 

miód 200 gramów  cukier kryształ 200 gramów  woda 50 mililitrów

Z wody i cukru gotujemy syrop. Rozpuszczamy i podgrzewamy (nie gotujemy) miód.

Z wody i cukru gotujemy syrop. Rozpuszczamy i...

3. 

białko jajka 4 sztuki  sól

Białka ze szczyptą soli ubijamy na gęstą pianę.

Białka ze szczyptą soli ubijamy na gęstą...

4. 

Białka przekładamy do mniejszego garnka włożonego do gorącej wody w większym garnku. Często mieszając dolewamy gorący cukrowy syrop.

Białka przekładamy do mniejszego garnka...

5. 

Powoli wlewamy ciepły miód i 10 minut w wodnej kąpieli mieszamy go do zgęstnienia.

Powoli wlewamy ciepły miód i 10 minut w wodnej...

6. 

Dodajemy przygotowaną orzechową mieszankę. Wytworzona masa jest gęsta, ale nie twarda.

Dodajemy przygotowaną orzechową mieszankę....

7. 

wafle tortowe 85 gramów

Na tackę kładziemy obok siebie dwa tortowe wafle.

Na tackę kładziemy obok siebie dwa tortowe...

8. 

Smarujemy masą białkową.

Smarujemy masą białkową....

9. 

Przykrywamy waflami,...

Przykrywamy waflami,......

10. 

... lekko obciążamy i na kilka godzin odkładamy w chłodne miejsce.

... lekko obciążamy i na kilka godzin odkładamy...

11. 

Odstawiony turecki miód kroimy i przekładamy na blachę.

Odstawiony turecki miód kroimy i przekładamy na...

12. 

Pieczemy 45 minut-y w temperaturze 160 °C.

Pieczemy 45 minut-y w temperaturze 160 °C....

13. 

Upieczone kawałki od razu z blachy przekładamy żeby się nie zlepiły.

Upieczone kawałki od razu z blachy przekładamy...

14. 

czekolada

Polewamy roztopioną czekoladą i odstawiamy do wystudzenia.

Polewamy roztopioną czekoladą i odstawiamy do...

15. 

Pojedyncze kawałki zapakowujemy w folię.

Pojedyncze kawałki zapakowujemy w folię....

16. 

Smacznego!

Artykuły

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się