Pieczony turecki miód
Klejący wyrób cukierniczy na dobre zęby :)
przepis,fotoprzepis,orzechy laskowe,miód,Wyroby cukiernicze,Boże Narodzenie,Sezonowe przepisy
Wyroby cukiernicze
Kategorie
Wyroby cukiernicze › Boże Narodzenie › Sezonowe przepisy › Bożonarodzeniowe ciasteczka › Sezon - Orzechy ›
Składniki
Składniki
białko jajka | 4 | sztuki | |
cukier kryształ | 200 | gramów | |
czekolada | - | ||
migdały płatki | 50 | gramów | |
miód | 200 | gramów | |
orzechy laskowe | 100 | gramów | |
orzechy włoskie | 50 | gramów | |
sól | - | ||
wafle tortowe | 85 | gramów | |
woda | 50 | mililitrów |
Przepis
1.
orzechy laskowe 100 gramów • orzechy włoskie 50 gramów • migdały płatki 50 gramów
Laskowe i włoskie orzechy siekamy i mieszamy z płatkami migdałów.
2.
miód 200 gramów • cukier kryształ 200 gramów • woda 50 mililitrów
Z wody i cukru gotujemy syrop. Rozpuszczamy i podgrzewamy (nie gotujemy) miód.
4.
Białka przekładamy do mniejszego garnka włożonego do gorącej wody w większym garnku. Często mieszając dolewamy gorący cukrowy syrop.
5.
Powoli wlewamy ciepły miód i 10 minut w wodnej kąpieli mieszamy go do zgęstnienia.
6.
Dodajemy przygotowaną orzechową mieszankę. Wytworzona masa jest gęsta, ale nie twarda.
8.
Smarujemy masą białkową.
9.
Przykrywamy waflami,...
10.
... lekko obciążamy i na kilka godzin odkładamy w chłodne miejsce.
11.
Odstawiony turecki miód kroimy i przekładamy na blachę.
12.
Pieczemy 45 minut-y w temperaturze 160 °C.
13.
Upieczone kawałki od razu z blachy przekładamy żeby się nie zlepiły.
15.
Pojedyncze kawałki zapakowujemy w folię.
16.
Smacznego!