Pieczony pstrąg
przepis,fotoprzepis,pstrąg,Ryby,Bezglutenowe,Bezlaktozowe
Ryby
Składniki
Składniki
bazylia | 2 | łyżeczki | |
czarny pieprz mielony | - | ||
nać pietruszki | - | ||
oliwa | 1 | łyżka | |
oregano | 2 | łyżeczki | |
pomidory | 150 | gramów | |
pstrąg | 2 | sztuki | |
sok z cytryny | - | ||
sól | - | ||
whisky | 2 | łyżeczki |
Przepis
1.
pomidory 150 gramów • nać pietruszki • oregano 2 łyżeczki • bazylia 2 łyżeczki
Pomidory myjemy, przekrawamy na pół, a potem jeszcze na mniejsze kawałki. Potem mieszamy pomidory z różnymi świeżymi i suszonymi ziołami.
2.
pstrąg 2 sztuki • sok z cytryny • sól • czarny pieprz mielony
Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Rybę myjemy, osuszamy, skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy. Następnie pstrąga wypełniamy pomidorami.
3.
oliwa 1 łyżka • whisky 2 łyżeczki
Rybę zamykamy wykałaczką. Smarujemy folię aluminiową oliwą z oliwek, kładziemy na niej rybę i skrapiamy ją whisky.
4.
Rybę zawijamy do folii, wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i pieczemy przez 20 minut.
Smacznego!