Pieczony kurczak z ryżem
Klasyczny pieczony kurczak z ryżem. Podczas podawania ryż można polać tłuszczem z pieczenia. Podajemy z kompotem.
przepis,fotoprzepis,kurczak,ryż,Kurczak,Bezglutenowe
Kurczak
Składniki
Składniki
kurczak | 1 | sztuka | |
masło | - | ||
mielona czerwona papryka | - | ||
oliwa | 3 | łyżki | |
ryż | 300 | gramów | |
sól | - | ||
sól | ½ | łyżeczki | |
woda | 700 | mililitrów |
Przepis
1. Kurczak
kurczak 1 sztuka • mielona czerwona papryka • sól
Kurczaka dobrze myjemy, solimy i nacieramy z obu stron czerwoną papryką.
2.
Wkładamy do żaroodpornego naczynia, podlewamy wodą a na wierzch kurczaka kładziemy plasterek masła. Następnie naczynie przykrywamy i pieczemy kurczaka przez 30 minut w rozgrzanym wcześniej piekarniku do 220°C. Następnie kurczaka obracamy i pieczemy kolejne 30 minut pod przykryciem. Następnie ściągamy pokrywkę z naczynia i pieczemy 10 minut kurczaka na wyższym stopniu,ponownie obracamy i jeszcze 10 minut zapiekamy z drugiej strony.
3.
Po ostygnięciu, miękkiego i soczystego kurczaka kroimy lub rozcinamy za pomocą nożyc na porcje według uznania.
4. Ryż
oliwa 3 łyżki • ryż 300 gramów
Ryż opłukujemy pod bieżącą wodą, odstawiamy, aby odciekł a następnie wsypujemy do garnka na rozgrzany olej.
5.
sól ½ łyżeczki • woda 600 mililitrów
Ryż przez 8 - 10 minut na złoty kolor smażymy, solimy i zalewamy około 1 cm wrzącą wodą nad powierzchnię ryżu.
6.
Garnek przykrywamy i gotujemy ryż do miękkości.
Smacznego!