Pieczony czosnkowy kurczak
Pachnący chrupiący kurczak. Dobrym dodatkiem jest ćwikłowa sałatka z owocami i kukurydzą, która swoim słodko-kwaśnym smakiem podkreśli smak czosnkowego drobiowego mięsa.
przepis,fotoprzepis,kurczak,czosnek,Kurczak,Bezglutenowe
Kurczak
Składniki
Składniki
czosnek | 5 | ząbków | |
kurczak | 1200 | gramów | |
mielona czerwona papryka | - | ||
oliwa | - | ||
sól | - | ||
woda | 100 | mililitrów | |
Ćwikłowa sałatka z owocami i kukurydzą przepis | - |
Przepis
1.
kurczak 1200 gramów • sól • mielona czerwona papryka • oliwa • czosnek 5 ząbków • woda 100 mililitrów
Kurczaka myjemy, solimy, posypujemy papryką, smarujemy olejem i obranym, przeciśniętym czosnkiem. Kurczaka wkładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy wodą, przykrywamy i zapiekamy (200-220°) przez 45 minut. Potem kurczaka obracamy, ponownie przykrywamy i pieczemy dalej jeszcze 15 minut.
2.
Potem kurczaka odkrywamy i 10-15 minut zapiekamy z jednej i 10-15 minut z drugiej strony. Kurczak jest po upieczeniu miękki a po wierzchu chrupiący.
3.
Ćwikłowa sałatka z owocami i kukurydzą przepis
Kurczaka rozcinamy nożyczkami do drobiu na porcje i możemy podawać.
Smacznego!