Pieczone warzywne kuleczki
Wspaniałe warzywne kuleczki podajemy z ulubionym dodatkiem. Polecamy pieczone ziemniaki, sos tatarski albo ryż, ziemniaczane puree, strączkowy dodatek na ciepło... macie tego dużo do wyboru!
przepis,fotoprzepis,groszek,kalarepa,cebula,marchew,pietruszka,Dania wegetariańskie,Sezonowe przepisy
Dania wegetariańskie
Kategorie
Dania wegetariańskie › Sezonowe przepisy › Sezon - Zielony groszek › Sezon- Kalarepa › Sezon - Marchewka › Sezon - Cebula ›
Składniki
Składniki
bułka tarta | 100 | gramów | |
cebula | 100 | gramów | |
czarny pieprz mielony | ½ | łyżeczki | |
groszek | 150 | gramów | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
kalarepa | 200 | gramów | |
marchew | 450 | gramów | |
masło | 50 | gramów | |
olej rzepakowy | - | ||
pietruszka | 50 | gramów | |
przyprawa kurkuma | 1 | łyżeczka | |
sól | 1 | łyżeczka | |
woda | 4 | łyżki |
Przepis
1.
groszek 150 gramów • kalarepa 200 gramów • cebula 100 gramów • marchew 450 gramów • pietruszka 50 gramów
Warzywa obieramy, myjemy...
2.
...i oprócz groszku trzemy na plasterki.
4.
sól 1 łyżeczka • przyprawa kurkuma 1 łyżeczka • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki • woda 4 łyżki
...dodajemy warzywa, sól i przyprawy. Podlewamy wodą, mieszamy i 15-20 minut dusimy do miękkości.
5.
Do warzyw dodajemy groszek, mieszamy i jeszcze 5 minut dusimy.
6.
Jeszcze ciepłe warzywa przekładamy do miski i rozgniatamy je. Odstawiamy do ostudzenia.
7.
jajka kurze 1 sztuka • bułka tarta 100 gramów
Do warzyw dodajemy jajko (ale możemy je pominąć) i troszkę bułki tartej według potrzeby. Dobrze mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
8.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i skrapiamy olejem. Z masy tworzymy kuleczki (dłonie delikatnie moczymy) i kładziemy na blachę. Każdą wytworzoną kuleczkę obtaczamy w dłoniach posmarowanych olejem. Pieczemy w temperaturze 200°C przez 30 minut.
Smacznego!