Pieczone udka z kurczaka z marchewką i rodzynkami
Drobiowe udka z parowaru, upieczone w piekarniku.
przepis,fotoprzepis,marchew,ćwiartki z kurczaka,Kurczak,Przepisy do parowaru,Bezglutenowe,Bezlaktozowe
Kurczak
Składniki
Składniki
czarny pieprz mielony | - | ||
liść laurowy | - | ||
marchew | 700 | gramów | |
przyprawa do grilla | - | ||
rodzynki | 100 | gramów | |
sól | - | ||
tymianek | - | ||
ćwiartki z kurczaka | 6 | sztuk |
Przepis
1.
ćwiartki z kurczaka 6 sztuk
Cebulę obieramy, kroimy na plasterki, wkładamy ją razem z umytymi udkami z kurczaka do dolnego pojemnika parowaru.
2.
marchew 700 gramów • rodzynki 100 gramów • sól • czarny pieprz mielony • tymianek • liść laurowy
Marchewkę obieramy, kroimy na kółeczka, które następnie wkładamy do drugiego pojemnika parowaru. Marchewkę posypujemy suszonymi rodzynkami, które wcześniej moczyły się w letniej wodzie, aby zmiękły. Zawartość drugiego pojemnika parowaru solimy i przyprawiamy. Możemy dodać także liść laurowy, który po gotowaniu usuwamy. Wszystko razem parzymy przez 30 minut.
3.
Po 30 minutach wyciągamy udka z kurczaka, przemieszczamy je do żaroodpornego naczynia, tam je posypujemy przyprawą a następnie pieczemy odkryte w piekarniku w temperaturze 160°C przez minimalnie 30 minut.
Smacznego!