Pieczone udka z kurczaka z farszem z pieczywa
Przepis na pieczone udka z kurczaka i klasyczny farsz, odpowiedni do kurcząt, ale może też być samodzielnie pieczony.
przepis,fotoprzepis,ćwiartki z kurczaka,wątróbka z kurczaka,biała podłużna bułka,Kurczak
Kurczak
Kategorie
Kurczak ›
Składniki
Składniki
biała podłużna bułka | 300 | gramów | |
bułka tarta | - | ||
czosnek | 5 | ząbków | |
jajka kurze | 5 | sztuk | |
mielona czerwona papryka | - | ||
mleko półtłuste 1,5% | 100 | mililitrów | |
nać pietruszki | - | ||
oliwa | 50 | mililitrów | |
smalec | - | ||
sól | - | ||
sól | 1 | łyżeczka | |
wątróbka z kurczaka | 500 | gramów | |
zielona cebulka | 100 | gramów | |
ćwiartki z kurczaka | 6 | sztuk |
Przepis
1.
ćwiartki z kurczaka 6 sztuk • sól • mielona czerwona papryka • oliwa 50 mililitrów
Udka z kurczaka myjemy, solimy, posypujemy papryką a następnie wkładamy do brytfanny. Polewamy oliwą z oliwek, przykrywamy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 45 minut w temperaturze około 200°C. Następnie odkrywamy i mocno dopiekamy przez 15-20 minut.
2.
wątróbka z kurczaka 500 gramów • biała podłużna bułka 300 gramów • jajka kurze 5 sztuk • mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów • zielona cebulka 100 gramów • czosnek 5 ząbków • sól 1 łyżeczka • nać pietruszki
Wątróbkę z kurczaka myjemy, ściągamy z niej błony i kroimy. Kroimy pieczywo, dodajemy jajka, mleko, pokrojoną cebulę (ewentualnie pyszną świeżą cebulkę), oczyszczony przeciśnięty czosnek, sól oraz przygotowaną wątróbkę. Możemy dodać także posiekaną nać pietruszki. Dobrze wszystko mieszamy i na chwilę odstawiamy.
3.
Farsz wkładamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy a następnie pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut.
4.
Formę możemy użyć dowolną, na przykład na babkę. Farsz z formy po krótkim stygnięciu wyciągamy przez obrócenie, kroimy...
5.
...i możemy podawać z udkami. Dodatki tworzą różne rodzaje sałatek warzywnych, ewentualnie ryż.
Smacznego!