Pieczone udka z indyka na kiszonej kapuście z ziemniakami
Doskonały obiad lub kolacja z jednej brytfanny.
przepis,fotoprzepis,ziemniaki,udka z indyka,kiszona kapusta,Indyk,Bezlaktozowe,Bezglutenowe
Indyk
Składniki
Składniki
cebula | 200 | gramów | |
czarny pieprz mielony | 1 | łyżeczka | |
czosnek | 3 | ząbki | |
kiszona kapusta | 800 | gramów | |
olej rzepakowy | 3 | łyżki | |
suszone grzyby | 30 | gramów | |
sól | 2 | łyżeczki | |
udka z indyka | 1.5 | kilograma | |
woda | 150 | mililitrów | |
ziemniaki | 800 | gramów |
Przepis
3.
udka z indyka 1.5 kilograma • sól 2 łyżeczki • czarny pieprz mielony 1 łyżeczka
Cztery mniejsze udka z indyka pozbywamy kości, myjemy, solimy i posypujemy pieprzem.
4.
cebula 200 gramów • olej rzepakowy 3 łyżki
Cebulę obieramy i kroimy na cienkie kółeczka. Te rozbieramy i układamy do brytfanny wysmarowanej olejem.
6.
czosnek 3 ząbki • woda 150 mililitrów
Na kapuście układamy przygotowane mięso i smarujemy go obranym, przeciśniętym czosnkiem. Na mięsie rozkładamy ziemniaki. Podlewamy wodą, przykrywamy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180-190°C 1,5 godziny.
7.
Odkrywamy, mięso przekładamy na ziemniaki, wkładamy do piekarnika w temperaturze 200° 15 minut zapiekamy. Częściowo ostudzone mięso obieramy i serwujemy.
Smacznego!