Pieczone skrzydełka z kaczki
Skrzydełka z kaczki najczęściej wykorzystujemy do przygotowania rosołu, lub je pieczemy jako całą kaczkę. Tak czy inaczej, nie uchwycimy w ten sposób pełnego ich smaku. Nasz przepis pomoże Ci jak z samych skrzydełek przygotować prawdziwy rarytas.
przepis,fotoprzepis,skrzydełka z kaczki,Kaczka,Bezglutenowe
Kaczka
Składniki
Składniki
czarny pieprz mielony | ½ | łyżeczki | |
czosnek | 2 | ząbki | |
ketchup | 5 | łyżek | |
masło | 5 | łyżek | |
mielona czerwona papryka | 2 | łyżeczki | |
miód | 2 | łyżki | |
olej słonecznikowy | 5 | łyżek | |
skrzydełka z kaczki | 6 | sztuk | |
sos Worcestershire | 2 | łyżki | |
sól | 1 | łyżeczka |
Przepis
1.
masło 5 łyżek • olej słonecznikowy 5 łyżek • czosnek 2 ząbki • ketchup 5 łyżek • miód 2 łyżki • mielona czerwona papryka 2 łyżeczki • sos Worcestershire 2 łyżki • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki • sól 1 łyżeczka
Masło roztapiamy, nalewamy do miski, dodajemy olej, obrany i przeciśnięty czosnek oraz pozostałe składniki.
2.
Mieszamy wszystko.
4.
Wkładamy do nich marynatę i odstawiamy do marynowania w chłodne miejsce na 24 godziny.
5.
Skrzydełka wraz z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego.
6.
Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez 45 minut.
7.
Odkrywamy, przewracamy...
8.
...i około 20 - 30 minut intensywnie dopiekamy.
9.
Skrzydełka możemy podawać z ziemniaczanymi lokszami i sałatką warzywną.
Smacznego!