Pieczone gołąbki
Faszerowane gołąbki są wspaniałym sytym obiadem. Zapieczone pod serową "pierzynką" na pewno będą wam smakować.
przepis,fotoprzepis,kapusta biała,wieprzowe mięso mielone,przecier pomidorowy,ser Eidam,Wieprzowina,Bezglutenowe,Sezonowe przepisy
Wieprzowina
Kategorie
Wieprzowina › Bezglutenowe › Sezonowe przepisy › Sezon - Kapusta głowiasta (biała, czerwona) ›
Składniki
Składniki
cebula | 200 | gramów | |
cukier kryształ | 25 | gramów | |
czarny pieprz mielony | ¾ | łyżeczki | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
kapusta biała | 2.5 | kilograma | |
kminek mielony | ½ | łyżeczki | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 250 | gramów | |
olej słonecznikowy | 50 | mililitrów | |
przecier pomidorowy | 500 | mililitrów | |
ryż | 200 | gramów | |
ser Eidam | 100 | gramów | |
sól | 2.5 | łyżeczki | |
wieprzowe mięso mielone | 700 | gramów | |
woda | - | ||
woda | 500 | mililitrów |
Przepis
1.
cebula 200 gramów • olej słonecznikowy 50 mililitrów
Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na oleju.
3.
Zalewamy wrzącą wodą około 1,5 cm nad powierzchnię ryżu. Pod pokrywką dusimy. Odstawiamy do ostudzenia.
4.
wieprzowe mięso mielone 700 gramów • sól ½ łyżeczki • czarny pieprz mielony ¾ łyżeczki
Do ostudzonego ryżu dodajemy mielone mięso, sól i pieprz. Dobrze mieszamy.
5.
kapusta biała 2.5 kilograma
Kapustę myjemy, wokół głąba nacinamy i stopniowo odkładamy 10 liści. Liście wkładamy do wrzącej wody. Wyciągamy, odstawiamy do ostudzenia i odkrawamy z nich zgrubiałe części. Resztę kapusty kroimy.
6.
Do liści równomiernie rozdzielamy mięsno-ryżowy farsz i liście zawijamy.
7.
Do dużego naczynia żaroodpornego wsypujemy połowę z pokrojonej kapusty. Układamy gołąbki.
8.
przecier pomidorowy 500 mililitrów • woda 500 mililitrów • cukier kryształ 25 gramów • sól 1 łyżeczka • kminek mielony ½ łyżeczki
Na wierzch wysypujemy drugą połowę kapusty i zalewamy pomidorowym przecierem wymieszanym z wodą, cukrem, solą i kminkiem. Naczynie zamykamy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180-200°C przez około godzinę.
9.
ser Eidam 100 gramów • kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 250 gramów • sól ½ łyżeczki • jajka kurze 1 sztuka
Ser trzemy, mieszamy ze śmietaną, solą i jajkiem.
10.
Naczynie odkrywamy i na gołąbki nanosimy serową mieszankę. Zapiekamy. Zapieczoną warstwę kroimy poprzez naśladowanie brzegów liści i możemy podawać. Dobrym dodatkiem jest chleb, albo ziemniaki. Kapusta jest doskonała również na drugi czy trzeci dzień, dlatego dobrze jest przygotować ją sobie w większej ilości :) Przechowujemy w chłodnym miejscu.
Smacznego!