Pieczone buchty z powidłem
Domowe buchty zmiękczą nawet tych największych twardzieli.
przepis,fotoprzepis,mąka luksusowa pszenna T550,świeże drożdże,dżem śliwkowy,Słodkie dania
Słodkie dania
Kategorie
Słodkie dania ›
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 3 | łyżki | |
dżem śliwkowy | - | ||
masło | 150 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | ½ | litra | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 1000 | gramów | |
sól | - | ||
świeże drożdże | 42 | gramów | |
żółtko jajka | 1 | sztuka |
Przepis
1. Przygotowanie składników
mąka luksusowa pszenna T550 1000 gramów • mleko półtłuste 1,5% ½ litra • świeże drożdże 42 gramów • cukier kryształ 3 łyżki • masło 150 gramów • żółtko jajka 1 sztuka • sól
W garnuszku wyrabiamy rozczyn z drożdży, ciepłego mleka (z przygotowanego mleka), cukru i 1 łyżki mąki (z przygotowanej mąki). Roztapiamy masło.
2.
Do mąki dajemy szczyptę soli, żółtko, wlewamy roztopione masło, wyrobiony rozczyn i resztę mleka. Wszystko razem dobrze wyrabiamy i odstawiamy w misce do wyrośnięcia.
3.
Po wyrośnięciu ciasto rozdzielamy na 2 połowy.
4.
Jedną połowę ciasta rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i kroimy na kostki. Do środka każdej kostki kładziemy odpowiednią ilość powidła, łączymy rogi ciasta i brzegi tak, aby wytworzyły się buchty i nie było widać powidła.
5.
Buchty kładziemy jedna obok drugiej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (ewentualnie natłuszczoną i posypaną mąką blachę). Tak samo postępujemy z przygotowaniem drugiej połowy ciasta. Buchty kładziemy obok siebie na ciasno, nie zostawiamy między nimi odstęp. Po zapełnieniu blachy zostawiamy buchty jeszcze na około 15 minut do wyrośnięcia. Po wierzchu smarujemy je roztrzepanym jajkiem.
6.
Pieczemy 25 minut-y w temperaturze 180 °C.
7.
Po upieczeniu buchty posypujemy cukrem i gdy wystygną podajemy. Oddzielamy je od siebie najlepiej ręką, jedną od drugiej.
Smacznego!