Pieczona wędzona wieprzowa golonka
Ulubiona potrawa. Podajemy z ostrą papryczką, musztardą albo chrzanem. Golonkę zaleca się konsumować z chlebem i popijać dobrym chłodzonym piwem.
przepis,fotoprzepis,golonka wieprzowa wędzona bez kości,Wieprzowina,Bezlaktozowe,Bezglutenowe
Wieprzowina
Składniki
Składniki
czarny pieprz cały | 5 | sztuk | |
czosnek | 6 | ząbków | |
golonka wieprzowa wędzona bez kości | 600 | gramów | |
mielona czerwona papryka | 1 | łyżeczka | |
woda | - | ||
woda mineralna | 200 | mililitrów |
Przepis
1.
golonka wieprzowa wędzona bez kości 600 gramów • woda • czarny pieprz cały 5 sztuk
Wędzoną golonkę wkładamy do zimnej wody, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy pieprz i 1 godzinę gotujemy.
2.
czosnek 6 ząbków • mielona czerwona papryka 1 łyżeczka • woda mineralna 200 mililitrów
Ugotowaną golonkę przekładamy do głębokiej brytfanny, smarujemy je przeciśniętym czosnkiem, posypujemy papryką, podlewamy wodą i przykryte szybko zapiekamy.
3.
Zapiekamy około 20-30 minut, często golonkę odkrywamy, polewamy wypiekiem, ponownie przykrywamy i pieczemy dalej. Jeśli podczas pieczenia woda w brytfannie wyparuje, dolewamy jej, aby nam golonka nie przypaliła się.
Smacznego!