Pieczona karkówka wieprzowa
Pieczoną karkówkę wieprzową najczęściej podajemy z knedlem i duszoną kapustą. Jako smaczną alternatywę można także wykorzystać ziemniaki paprykowe.
przepis,fotoprzepis,karkówka wieprzowa,Wieprzowina,Bezglutenowe,Bezlaktozowe
Wieprzowina
Składniki
Składniki
karkówka wieprzowa | 1200 | gramów | |
mielona czerwona papryka | 3 | łyżeczki | |
sól | 3 | łyżeczki | |
woda | 2 | decylitry |
Przepis
2. Pieczenie
sól 3 łyżeczki • mielona czerwona papryka 3 łyżeczki • woda 2 decylitry
Karkówkę solimy, posypujemy papryką i wkładamy do głębokiego naczynia żaroodpornego. Na wierzchniej warstwie układamy pokrojony czosnek. Dolewamy wody i pieczemy pod przykryciem w piekarniku w średniej temperaturze około 1,5 godziny. Mięso wyciągamy i kroimy na grubsze plastry.
Smacznego!