Pieczona kapusta jako dodatek do dań
Doskonała pieczona kapusta jest niezwykle doskonałym dodatkiem do pieczonego mięsa. Jest również smacznym wegańskim pokarmem. Zdecydowanie wam będzie smakować!
przepis,fotoprzepis,kapusta biała,Dodatki warzywne,Bezlaktozowe,Wegańskie przepisy,Wegetariańskie przepisy,Bezglutenowe,Sezonowe przepisy
Dodatki warzywne
Kategorie
Dodatki warzywne › Bezlaktozowe › Wegańskie przepisy › Wegetariańskie przepisy › Bezglutenowe › Sezonowe przepisy › Sezon - Kapusta głowiasta (biała, czerwona) ›
Przepis
1.
Mniejszą główkę kapusty myjemy i kroimy na około 1,5 cm grubości płaty. Kroimy razem z głąbem, który będzie nam po upieczeniu kapustę trzymał w całości by się nie rozleciała. Głąba nie konsumujemy.
2.
oliwa • sól • cukier kryształ • kminek mielony • ocet balsamiczny
Kapustę układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia skropioną olejem. Poukładaną kapustę również skrapiamy olejem, solimy, posypujemy odrobiną cukru oraz kminkiem. Na koniec skrapiamy czerwonym octem balsamicznym. Pieczemy w 180°C przez 25 minut.
3.
ocet balsamiczny • sól • cukier kryształ
Potem kapustę obracamy, skrapiamy octem, troszkę solimy i cukrujemy z drugiej strony.
4.
Ponownie wkładamy do piekarnika i 25 minut dopiekamy.
Smacznego!