Pieczona ćwikła z czosnkiem
Smaczny dodatek do mięsa. Nadaje się również jako przystawka z serową ozdobą. Ciekawy wegetariański obiad może wytworzyć ta pieczona ćwikła z kapustą włoską na gęsto.
przepis,fotoprzepis,burak ćwikłowy,czosnek,Dodatki warzywne
Dodatki warzywne
Składniki
Składniki
Kapusta włoska na gęsto z ziemniakami przepis | - | ||
burak ćwikłowy | 1200 | gramów | |
cukier puder | ½ | łyżeczki | |
czarny pieprz mielony | ½ | łyżeczki | |
czosnek | 8 | ząbków | |
masło | 50 | gramów | |
ocet balsamiczny | 2 | łyżki | |
oliwa | 30 | mililitrów | |
sól | ½ | łyżeczki |
Przepis
1.
burak ćwikłowy 1200 gramów • oliwa 30 mililitrów
Ćwikłę obieramy i kroimy na około 1 cm grube plasterki. Do głębokiej brytfanny nalewamy oliwę i plasterki ćwikły do niej układamy.
2.
ocet balsamiczny 2 łyżki • sól ½ łyżeczki • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki • masło 50 gramów • czosnek 8 ząbków • cukier puder ½ łyżeczki
Ćwikłę skrapiamy olejem balsamicznym, solimy, posypujemy pieprzem, układamy na niej plasterki masła i czosnku. Ćwikłę posypujemy przesianym cukrem pudrem.
3.
Brytfannę z ćwikłą przykrywamy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 200°C. Pieczemy godzinę.
4.
Po godzinie ćwikłę w brytfannie przewracamy, ponownie przykrywamy i wkładamy do wyłączonego piekarnika na 10 minut. Upieczoną ćwikłę możemy podawać na ciepło, lekko wystudzoną albo na zimno.
Smacznego!