Pieczarkowe roladki z mielonym mięsem
przepis,fotoprzepis,wieprzowe mięso mielone,szynka schwarcwaldzka,Wieprzowina
Wieprzowina
Kategorie
Wieprzowina ›
Składniki
Składniki
biała podłużna bułka | 1 | sztuka | |
czosnek | 2 | ząbki | |
mleko półtłuste 1,5% | 80 | mililitrów | |
oliwa | 2 | łyżki | |
pieczarki | 100 | gramów | |
szynka schwarcwaldzka | 100 | gramów | |
sól | 1 | łyżeczka | |
tymianek | - | ||
wieprzowe mięso mielone | 300 | gramów |
Przepis
1.
pieczarki 100 gramów • czosnek 2 ząbki • oliwa 2 łyżki • tymianek
Pieczarki myjemy, kroimy na cienkie plasterki. Ząbki czosnku obieramy i również kroimy na cienkie plasterki. Na małej patelni podgrzewamy olej, dodajemy pieczarki oraz czosnek. Szybko smażymy i chwilę dusimy, dopóki woda nie odparuje. Doprawiamy szczyptą tymianku.
2.
mleko półtłuste 1,5% 80 mililitrów • biała podłużna bułka 1 sztuka
Do miski wlewamy mleko. W mleku moczymy kawałki bułki. Bułka nam szybko namoknie w misce z mlekiem.
3.
wieprzowe mięso mielone 300 gramów • sól 1 łyżeczka
Do miski wkładamy wieprzowe mielone mięso, sól , namoczoną bułkę. Wszystko razem dobrze mieszamy ręką.
4.
Dodajemy pieczarki z czosnkiem. Mieszamy. Formujemy średniej wielkości kotleciki.
5.
szynka schwarcwaldzka 100 gramów
Każdy kotlecik zawijamy w plasterek szynki schwarcwaldzkiej. Następnie wkładamy je do natłuszczonego piekarnika. Pieczemy zakryte w temperaturze 180 °C przez 20 minut. Na 10 minut piekarnik otwieramy, dzięki temu szynka dopiecze się na chrupiąco. Podajemy z gotowanymi ziemniakami.
Smacznego!