Pieczarkowa kremowa zupa

Do przygotowania tej zupy wystarczą Wam trzony z pieczarek. Kapelusiki można użyć na przygotowanie innego smacznego dania.
przepis,fotoprzepis,słodka śmietana do gotowania,mleko półtłuste 1,5%,pieczarki - trzony,Zupy grzybowe
Zupy grzybowe
Kategorie
Zupy grzybowe ›Składniki
Składniki
cebula | 80 36 | gramów kcal | |
jajka kurze | 1 88 | sztuka kcal | |
kasza manna | 3 163 | łyżki kcal | |
kminek mielony | ½ 9 | łyżeczki kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 250 120 | mililitrów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 1 53 | łyżka kcal | |
nać pietruszki | 0 ?? | kcal | |
oliwa | 2 264 | łyżki kcal | |
pieczarki - trzony | 500 80 | gramów kcal | |
sól | 0 ?? | kcal | |
słodka śmietana do gotowania | 250 400 | mililitrów kcal | |
woda | 500 0 | mililitrów kcal |
Przepis
1.
pieczarki - trzony 500 gramów
Pieczarki oczyszczamy i myjemy. Kapelusiki, które według potrzeby można też użyć do przygotowania zupy, oddzielamy od trzonów.

2.
oliwa 2 łyżki • cebula 80 gramów • woda 500 mililitrów • sól • kminek mielony ½ łyżeczki
Cebulę obieramy, kroimy i szklimy na oleju. Dodajemy pokrojone pieczarkowe trzony. Zalewamy wodą, solimy, dodajemy kminek i gotujemy około 15 minut pod przykryciem.

3.
Zawartość garnka dokładnie miksujemy blenderem.

4.
słodka śmietana do gotowania 250 mililitrów • mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów • mąka chlebowa pszenna T750 1 łyżka
W śmietanie i mleku mieszamy mąkę. Dolewamy do rozmiksowanych pieczarek i zagotowujemy.

5.
jajka kurze 1 sztuka • kasza manna 3 łyżki
Z jajek i kaszy manny wyrabiamy ciasto na kluseczki, które na chwilę odstawiamy - kasza napęcznieje. Kluseczki wyciskamy do wrzącej wody, gotujemy aż do wypłynięcia klusek na powierzchnię.


Smacznego!