Piankowe kruche ciasteczka
Delikatne chrupiące ciasteczka, których nie może zabraknąć na waszym świątecznym stole.
przepis,fotoprzepis,czekolada do gotowania,mielone orzechy włoskie,Ciasteczka,Boże Narodzenie
Ciasteczka
Składniki
Składniki
białko jajka | 2 | sztuki | |
cukier puder | 350 | gramów | |
cukier waniliowy | 8 | gramów | |
czekolada do gotowania | 50 | gramów | |
dżem wiśniowy | - | ||
jajka kurze | 1 | sztuka | |
masło | 280 | gramów | |
mielone orzechy włoskie | 100 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 500 | gramów | |
proszek do pieczenia | 1 | łyżeczka | |
sok z cytryny | - | ||
sól | - | ||
żółtko jajka | 2 | sztuki |
Przepis
1.
mąka chlebowa pszenna T750 500 gramów • masło 280 gramów • cukier puder 150 gramów • sól • mielone orzechy włoskie 100 gramów • cukier waniliowy 8 gramów • proszek do pieczenia 1 łyżeczka • żółtko jajka 2 sztuki • jajka kurze 1 sztuka
Masło kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do miski. Gdy tylko masło zmięknie dodajemy mąkę, cukier, szczyptę soli, zmielone orzechy, waniliowy cukier, proszek do pieczenia, żółtka i całe jajko. Wyrabiamy ciasto.
2.
Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do 180° C.
4.
cukier puder 200 gramów • sok z cytryny
Do ubitej piany dodajemy kilka kropli soku z cytryny i przesiany cukier. Razem ubijamy na gęsto.
5.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm. Wykrawamy kółeczka.
6.
Za pomocą rękawa cukierniczego na każde kółeczko nanosimy cukrową pianę.
7.
Pieczemy 20 minut-y w temperaturze 180 °C.
Smacznego!