Piankowe koszyczki
Kruche i słodkie bożonarodzeniowe ciasteczka.
przepis,fotoprzepis,mąka chlebowa pszenna T750,masło,Babeczki,Boże Narodzenie
Babeczki
Składniki
Składniki
białko jajka | - | ||
cukier puder | 350 | gramów | |
dekoracja cukiernicza-płatki | - | ||
masło | 100 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 210 | gramów | |
sól | 1 | szczypta | |
żółtko jajka | 2 | sztuki |
Przepis
1.
mąka chlebowa pszenna T750 210 gramów • cukier puder 30 gramów • masło 100 gramów • żółtko jajka 2 sztuki
Wymienione składniki wkładamy do głębokiej miski.
2.
Wyrabiamy ciasto, owijamy w folię spożywczą i odkładamy na pół godziny do odpoczęcia w chłodne miejsce .
3.
Ciasto rozdzielamy na 20 równych części i ugniatamy do foremek na koszyczki.
4.
Pieczemy 16 minut-y w temperaturze 180 °C.
5.
Ostudzone koszyczki delikatnie wyciągamy z foremek.
8.
Pianę dalej ubijamy w gorącej parnej kąpieli. W temperaturze 70°C i więcej podgrzewamy ciągle ubijając 5 - 10 minut.
9.
Podgrzanym piankowym nadzieniem napełniamy rękaw cukierniczy z wsadzonym szerokim czubkiem.
10.
Pianę wyciskamy do koszyczków...
Smacznego!