Piankowe jabłkowe ciasto
Wspaniały, jabłkowy smakołyk.
przepis,fotoprzepis,jabłka,Ciasta,Sezonowe przepisy
Ciasta
Kategorie
Ciasta › Sezonowe przepisy › Sezon - Jabłka (jesień) › Desery z jabłek › Sezon - Jabłka (zima) › Jabłkowe ciasta ›
Składniki
Składniki
białko jajka | 4 | sztuki | |
cukier kryształ | 100 | gramów | |
cukier kryształ | 3 | łyżki | |
cukier puder | 80 | gramów | |
jabłka | 1 | kilogram | |
kwaśna śmietana (10% tłuszczu) | 1 | łyżka | |
masło | 125 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 300 | gramów | |
proszek do pieczenia | 5 | gramów | |
woda | 100 | mililitrów | |
żółtko jajka | 3 | sztuki |
Przepis
2.
cukier kryształ 100 gramów • woda 100 mililitrów
W garnku gotujemy jabłka z cukrem i wodą, dopóki woda nie wyparuje.
3.
mąka chlebowa pszenna T750 300 gramów • proszek do pieczenia 5 gramów • cukier puder 80 gramów • żółtko jajka 3 sztuki
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, żółtka i cukier.
5.
Wyrabiamy ciasto, które rozwałkowujemy na papierze do pieczenia. Przesuwamy je na blachę i jeszcze palcami rozciągamy.
6.
Pieczemy 10 minut-y w temperaturze 180 °C.
7.
Po upieczeniu na korpusie rozsmarowujemy jabłkowe nadzienie i pieczemy razem jeszcze 15 minut.
9.
cukier kryształ 3 łyżki
Pianę równomiernie rozsmarowujemy na jabłkowe nadzienie, posypujemy cukrem i jeszcze zapiekamy 10 minut.
Smacznego!