Pełnoziarnista zapiekanka z jabłkami

Wspaniała i w prosty sposób przygotowana zapiekanka z grahamowych bułek. I choć zawiera trochę cukru trzcinowego, jest o wiele zdrowsza niż zapiekanka z białego pieczywa z dużą ilością białego cukru.
przepis,fotoprzepis,bułka podłużna (grahamowa),jabłka,cukier trzcinowy,cukier trzcinowy,cukier trzcinowy,cukier trzcinowy,Słodkie dania
Słodkie dania
Składniki
Składniki
bułka podłużna (grahamowa) | 225 657 | gramów kcal | |
cukier trzcinowy | 4 159 | łyżki kcal | |
cynamon mielony | 2 25 | łyżeczki kcal | |
jabłka | 500 305 | gramów kcal | |
jajka kurze | 2 176 | sztuki kcal | |
masło | 0 ?? | kcal | |
masło | 50 367 | gramów kcal | |
miód | 0 ?? | kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 225 108 | mililitrów kcal |
Przepis
1.
bułka podłużna (grahamowa) 225 gramów
4 szt grahamowych podłużnych bułek kroimy na około 0,5 cm kółeczka.


3.
masło • cukier trzcinowy 1 łyżka
Naczynie żaroodporne (średnica 22 cm) natłuszczamy masłem i układamy w nim jedną trzecią pokrojonych bułek. Posypujemy cukrem.

4.
cynamon mielony 1 łyżeczka • cukier trzcinowy 1 łyżka
Dodajemy połowę jabłek i posypujemy cynamonem i ponownie cukrem.


6.
cynamon mielony 1 łyżeczka • cukier trzcinowy 1 łyżka
Na bułki rozkładamy drugą połowę jabłek, posypujemy cynamonem i cukrem.

7.
mleko półtłuste 1,5% 225 mililitrów • jajka kurze 2 sztuki
Jabłka przykrywamy resztą bułek. W mleku mieszamy jajka i zalewamy zapiekankę. Chwilkę czekamy aż zawiesina wsiąknie a potem rękami delikatnie zapiekankę dociskamy.


9.
Przykrywamy i w 200°C zapiekamy 25 minut. Odkrywamy i wierzch zapiekamy 5 minut.

10.
Wystudzoną zapiekankę przewracamy i kroimy na 6 porcji.


Smacznego!