Pełnoziarnista zapiekanka z jabłkami
Wspaniała i w prosty sposób przygotowana zapiekanka z grahamowych bułek. I choć zawiera trochę cukru trzcinowego, jest o wiele zdrowsza niż zapiekanka z białego pieczywa z dużą ilością białego cukru.
przepis,fotoprzepis,bułka podłużna (grahamowa),jabłka,cukier trzcinowy,cukier trzcinowy,cukier trzcinowy,cukier trzcinowy,Słodkie dania,Sezonowe przepisy
Słodkie dania
Składniki
Składniki
bułka podłużna (grahamowa) | 225 | gramów | |
cukier trzcinowy | 4 | łyżki | |
cynamon mielony | 2 | łyżeczki | |
jabłka | 500 | gramów | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
masło | - | ||
masło | 50 | gramów | |
miód | - | ||
mleko półtłuste 1,5% | 225 | mililitrów |
Przepis
1.
bułka podłużna (grahamowa) 225 gramów
4 szt grahamowych podłużnych bułek kroimy na około 0,5 cm kółeczka.
3.
masło • cukier trzcinowy 1 łyżka
Naczynie żaroodporne (średnica 22 cm) natłuszczamy masłem i układamy w nim jedną trzecią pokrojonych bułek. Posypujemy cukrem.
4.
cynamon mielony 1 łyżeczka • cukier trzcinowy 1 łyżka
Dodajemy połowę jabłek i posypujemy cynamonem i ponownie cukrem.
6.
cynamon mielony 1 łyżeczka • cukier trzcinowy 1 łyżka
Na bułki rozkładamy drugą połowę jabłek, posypujemy cynamonem i cukrem.
7.
mleko półtłuste 1,5% 225 mililitrów • jajka kurze 2 sztuki
Jabłka przykrywamy resztą bułek. W mleku mieszamy jajka i zalewamy zapiekankę. Chwilkę czekamy aż zawiesina wsiąknie a potem rękami delikatnie zapiekankę dociskamy.
9.
Przykrywamy i w 200°C zapiekamy 25 minut. Odkrywamy i wierzch zapiekamy 5 minut.
10.
Wystudzoną zapiekankę przewracamy i kroimy na 6 porcji.
Smacznego!