Pełnoziarnista babka
Pełnowartościowa i bardzo smaczna, puszysta babka z pełnoziarnistej mąki i kawy zbożowej.
przepis,fotoprzepis,mąka pełnoziarnista,kawa bezkofeinowa Inka,czarny sezam,Babki
Babki
Kategorie
Babki ›
Składniki
Składniki
cukier trzcinowy | ½ | garnuszka | |
czarny sezam | - | ||
jajka kurze | 2 | sztuki | |
jogurt naturalny 3,5% tłuszczu | ½ | garnuszka | |
kawa bezkofeinowa Inka | 2 | łyżki | |
masło | ½ | garnuszka | |
masło | - | ||
mąka pełnoziarnista | 1 | garnuszek | |
soda oczyszczona | 1 | łyżeczka | |
sól | 1 | szczypta |
Przepis
2.
soda oczyszczona 1 łyżeczka • sól 1 szczypta • kawa bezkofeinowa Inka 2 łyżki • cukier trzcinowy ½ garnuszka • jogurt naturalny 3,5% tłuszczu ½ garnuszka
Odmierzoną mąkę przesypujemy do miski, dodajemy sodę oczyszczoną, szczyptę soli i mieszamy. Dodajemy kawę zbożową, cukier i jogurt, ...
4.
Elektrycznym mikserem ubijamy na pianę.
5.
Formę na babkę (średnica 21 cm) smarujemy masłem i posypujemy czarnym sezamem.
6.
Do formy wlewamy przygotowane ciasto.
7.
Pieczemy 30 minut-y w temperaturze 170 °C.
8.
Ostudzoną babkę wyciągamy i kroimy.
Smacznego!