Paryskie rożki
Delikatne orzechowe ciasteczko wypełnione maślanym kremem w czekoladowej polewie.
przepis,fotoprzepis,mielone orzechy włoskie,Ciasta kremowe,Boże Narodzenie
Ciasta kremowe
Składniki
Składniki
białko jajka | 4 | sztuki | |
cukier kryształ | 300 | gramów | |
cukier kryształ | 8 | łyżek | |
kakao proszek | 2 | łyżki | |
masło | 200 | gramów | |
mielone orzechy włoskie | 150 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 3 | łyżki | |
polewa czekoladowa | - | ||
żółtko jajka | 4 | sztuki |
Przepis
1.
białko jajka 4 sztuki • cukier kryształ 300 gramów
Białka z jajek razem z cukrem ubijamy nad parą. Wytworzy nam się gęsta piana.
2.
mąka luksusowa pszenna T550 3 łyżki • mielone orzechy włoskie 150 gramów
Do piany z białek dodajemy mąkę, zmielone orzechy.
3.
Wszystko razem dokładnie mieszamy.
4.
Piekarniczy rękaw napełniamy przygotowanym nadzieniem i na blasze wyłożoną papierem do pieczenia formujemy małe rożki.
5.
Rożki pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 160°C przez około 30 minut.
6. Przygotowanie kremu
żółtko jajka 4 sztuki • cukier kryształ 8 łyżek • kakao proszek 2 łyżki • masło 200 gramów
Nad parą ubijamy żółtka z cukrem i kakaem, do wtedy aż nam masa nie zgęstnieje. Do ostudzonej masy stopniowo ubijmy miękkie masło.
7.
Krem rozprowadzamy na ostudzone rożki za pomocą rękawa piekarniczego.
Smacznego!