Party podudzia na jabłkach z oliwkami
przepis,fotoprzepis,podudzia z kurczaka,czarne oliwki,jabłka,Kurczak,Bezglutenowe,Sezonowe przepisy
Kurczak
Kategorie
Kurczak › Bezglutenowe › Sezonowe przepisy › Sezon - Jabłka (zima) › Sezon - Jabłka (jesień) ›
Składniki
Składniki
cebula | 150 | gramów | |
czarne oliwki | 70 | gramów | |
czosnek | 2 | ząbki | |
jabłka | 200 | gramów | |
miód | 2 | łyżki | |
musztarda stołowa | 3 | łyżeczki | |
nasiona kopru włoskiego | 2 | łyżeczki | |
oliwa | 8 | łyżek | |
oliwa | - | ||
podudzia z kurczaka | 14 | sztuk | |
skórka z cytryny | - | ||
sól | - | ||
woda | 150 | mililitrów |
Przepis
1. Przygotowanie marynaty
nasiona kopru włoskiego 2 łyżeczki • miód 2 łyżki • oliwa 8 łyżek • skórka z cytryny • musztarda stołowa 3 łyżeczki
Nasiona kopru smażymy na patelni. Zaraz gdy tylko zaczną pachnieć, dodajemy do nich miód, musztardę, szczyptę skórki z cytryny i olej.
2.
podudzia z kurczaka 14 sztuk
Tą marynatą smarujemy podudzia z kurczaka, odstawiamy je do lodówki na godzinę.
4.
czosnek 2 ząbki • czarne oliwki 70 gramów • woda 150 mililitrów • cebula 150 gramów • sól
Na jabłka dajemy na kółeczka pokrojoną cebulę i czosnek. Przykrywamy podudziami z kurczaka, solimy. Podudzia posypujemy oliwkami i podlewamy wodą. Pieczemy przykryte w piekarniku 30 minut na 200°C.
5.
Po 30 minutach odkrywamy, mięso przewracamy i pieczemy jeszcze 20 minut na 180°C.
Smacznego!