Pączki Cecylii
Tradycyjny przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie.
przepis,fotoprzepis,świeże drożdże,mąka luksusowa pszenna T550,rum,Słodkie dania,Ostatki
Słodkie dania
Składniki
Składniki
cukier puder | - | ||
cukier puder | 40 | gramów | |
cukier waniliowy | - | ||
masło | 75 | gramów | |
masło | - | ||
mleko półtłuste 1,5% | 250 | mililitrów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 500 | gramów | |
olej do frytek | - | ||
rum | 3 | łyżki | |
sól | - | ||
świeże drożdże | 30 | gramów | |
żółtko jajka | 4 | sztuki |
Przepis
1.
mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów • świeże drożdże 30 gramów • cukier puder 40 gramów • mąka luksusowa pszenna T550 500 gramów • żółtko jajka 4 sztuki • masło 75 gramów • rum 3 łyżki • sól
Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy do niego rozkruszone drożdże, łyżeczkę z odważonego cukru i około 1 łyżeczkę z odważonej mąki. Wyrabiamy zakwas. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy szczyptę soli, zakwas, żółtka, roztopione masło i rum.
2.
Dobrze wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut w ciepłe miejsce, przykryte.
3.
Wyrośnięte ciasto wyciągamy na posypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na grubość około 1 cm. Za pomocą garnuszka wykrawamy kółeczka. W każdym kółeczku palcem robimy wgłębienie.
4.
Na patelni rozgrzewamy olej (możemy dodać troszkę masła, aby pączki nie wsiąkały dużo oleju) i wkładamy do niej pączki. Zawsze najpierw stroną na której jest wgłębienie. Smażymy, obracamy i smażymy z drugiej strony.
5.
cukier puder • cukier waniliowy
Cukier puder mieszamy z cukrem waniliowym i obtaczamy w nim jeszcze ciepłe, ale nie gorące pączki.
Smacznego!