Ossobuco - duszony udziec cielęcy
Włoska specjalność z Milana - cielęcy udziec z kością szpikową duszony z warzywami i wywarem.
przepis,fotoprzepis,udziec cielęcy,Cielęcina,Kuchnia włoska,Bezglutenowe,Bezlaktozowe
Cielęcina
Kuchnia włoska
Składniki
Składniki
bulion warzywny | 300 | mililitrów | |
cebula | 60 | gramów | |
liść laurowy | 1 | sztuka | |
marchew | 80 | gramów | |
oliwa | 6 | łyżek | |
pietruszka | 60 | gramów | |
przecier pomidorowy | 1 | decylitr | |
seler | 80 | gramów | |
sól | ½ | łyżeczki | |
udziec cielęcy | 500 | gramów | |
wino białe wytrawne | 1 | decylitr | |
zioła prowansalskie | 1 | łyżka |
Przepis
1.
udziec cielęcy 500 gramów • oliwa 6 łyżek
Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy mięso z obydwóch stron aż naciągnie.
2.
Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego.
3.
cebula 60 gramów • marchew 80 gramów • seler 80 gramów • pietruszka 60 gramów
Na patelnię z wypiekiem z oleju z mięsa kładziemy na drobno pokrojone warzywa i smażymy do miękkości.
4.
wino białe wytrawne 1 decylitr • zioła prowansalskie 1 łyżka • sól ½ łyżeczki • liść laurowy 1 sztuka
Dodajemy wino i przyprawy.
5.
przecier pomidorowy 1 decylitr • bulion warzywny 300 mililitrów
Dodajemy troszkę przecieru pomidorowego i podlewamy wywarem.
6.
Zawartość patelni wlewamy do mięsa.
7.
Pieczemy przykryte 1 godzinę i 40 minut w 180°C.
8.
Podajemy z ziemniaczanym puree.
Smacznego!