Orzechowy domowy makaron
Makaron ulubiony nie tylko przez dzieci, ale i przez dorosłych.
przepis,fotoprzepis,mąka tortowa pszenna T450,orzechy włoskie,Słodkie dania,Przepisy na potrawy dla dzieci,Sezonowe przepisy
Słodkie dania
Składniki
Składniki
cukier puder | - | ||
jajka kurze | 1 | sztuka | |
masło | 80 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 0 | ||
mąka tortowa pszenna T450 | 500 | gramów | |
orzechy włoskie | 250 | gramów | |
sól | ¼ | łyżeczki | |
sól | - | ||
woda | 200 | mililitrów | |
woda | - |
Przepis
1.
mąka tortowa pszenna T450 500 gramów • woda 200 mililitrów • jajka kurze 1 sztuka • sól ¼ łyżeczki
Z mąki, ciepłej wody, jajka i soli wyrabiamy ciasto. Ciasto z początku będzie rzadkie, ale odstawiamy je na około 15 minut odpocząć i wtedy stężeje. Dlatego więcej mąki nie dodajemy.
3.
Połowę ciasta na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy na cienko. Ciasto podczas rozwałkowywania cały czas przewracamy i posypujemy mąką. Ciasto się wtedy dobrze wyrabia, jest twarde ale i jednocześnie elastyczne
4.
mąka chlebowa pszenna T750 • woda • sól
Brzegi odcinamy, i ciasto kroimy na szersze paski. Wierzch posypujemy mąką i odstawiamy do wyschnięcia do wtedy aż nam się w większym garnku zagotuje woda z około łyżeczką soli na 4 litry wody.
5.
Pojedyncze posypane mąką paski układamy na siebie i nożem kroimy szersze paski makaronu.
6.
Pokrojony makaron na stolnicy rozdzielamy. Dają się lekko rozdzielić.
7.
Makaron gotujemy we wrzącej wodzie, od wrzucenia gotujemy 7 minut.
8.
Ugotowany przecedzamy i przepłukujemy ciepłą wodą. Odstawiamy do odcieczenia i wkładamy do miski.
9.
masło 80 gramów
W misce go polewamy roztopionym masłem. Zamkniętą miskę wkładamy pod kołdrę (do łóżka) żeby makaron nie wystygł i wyrabiamy drugą połowę ciasta. Makaron z drugiej partii dodajemy do pierwszej i mieszamy. Z wymienionej ilości ciasta utworzy nam się około 1 kilogram gotowanego makaronu.
10.
orzechy włoskie 250 gramów • cukier puder
Orzechy mielimy i razem z cukrem (według smaku) dodajemy je do makaronu.
11.
W misce wszystko razem mieszamy.
12.
Podajemy z łyżeczką kwaskowatego dżemu.
Smacznego!