Orzechowo serowe przekąski

Doskonałe słone kanapeczki z łagodnym smakiem orzechów, pikantnym serem i słodką gruszką.
przepis,fotoprzepis,ser pleśniowy typu Lazur,orzechy włoskie,Słone przekąski
Słone przekąski
Składniki
Składniki
cukier kryształ | ¼ 6 | łyżeczki kcal | |
gruszka | 150 99 | gramów kcal | |
jajka kurze | 1 88 | sztuka kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 125 60 | mililitrów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 250 868 | gramów kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 0 ?? | kcal | |
olej słonecznikowy | 50 450 | mililitrów kcal | |
orzechy włoskie | 80 540 | gramów kcal | |
ser pleśniowy typu Lazur | 125 478 | gramów kcal | |
sól | ½ 0 | łyżeczki kcal | |
sól | 0 ?? | kcal | |
świeże drożdże | 15 16 | gramów kcal |
Przepis
1.
mleko półtłuste 1,5% 125 mililitrów • cukier kryształ ¼ łyżeczki • świeże drożdże 15 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów • sól ½ łyżeczki
W ciepłym osłodzonym mleku wyrabiamy zakwas. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól.


3.
... i zakwas. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.

4.
gruszka 150 gramów • ser pleśniowy typu Lazur 125 gramów
Gruszkę obieramy i trzemy. Dodajemy starty ser i mieszamy.


6.
Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy. Rozkładamy serowo-gruszkową warstwę. Posypujemy orzechami.

7.
Ciasto zwijamy na roladę i kroimy na trójkąty.

8.
jajka kurze 1 sztuka • sól
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i trójkąty układamy na leżąco. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, delikatnie solimy i na złoty kolor pieczemy.

Smacznego!