Orzechowe świąteczne ciasteczka
Wytrzymałe orzechowe ciasteczka wypełnione orzechowo-czekoladowym kremem, polane czekoladą. Idealne jako świąteczne ciasteczka. Nie muszą być przechowywane w chłodnym miejscu.
przepis,fotoprzepis,mielone orzechy włoskie,krem czekoladowo-orzechowy,Ciasteczka,Boże Narodzenie
Ciasteczka
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 125 | gramów | |
cukier waniliowy | 1 | sztuka | |
krem czekoladowo-orzechowy | - | ||
masło | 250 | gramów | |
mielone orzechy włoskie | 125 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 250 | gramów | |
polewa czekoladowa | - | ||
żółtko jajka | 1 | sztuka |
Przepis
1.
masło 250 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów • cukier kryształ 125 gramów • cukier waniliowy 1 sztuka • mielone orzechy włoskie 125 gramów • żółtko jajka 1 sztuka
Miękki tłuszcz, mąkę, cukier, zmielone orzechy i żółtka razem mieszamy i wyrabiamy ciasto, które odstawiamy na chwilę w chłodne miejsce.
2.
Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na grubość około 0,5 cm i wykrawamy z niego dowolne kształty.
3.
Wykrojone ciasto układamy na blachę i pieczemy w piekarniku na 180 °C około 7 minut.
4.
Po upieczeniu odstawiamy na chwilę do wystygnięcia.
Smacznego!