Orzechowe serce
Tort pełen orzechów nie tylko na Walentynki.
przepis,fotoprzepis,mielone orzechy włoskie,mielone orzechy włoskie,mielone orzechy włoskie,śmietana do ubijania (30-33%),Torty,Walentynki
Torty
Składniki
Składniki
białko jajka | 6 | sztuk | |
cukier kryształ | 20 | gramów | |
cukier puder | 180 | gramów | |
czekolada | - | ||
czekolada | 25 | gramów | |
masło | - | ||
masło | 180 | gramów | |
mielone orzechy włoskie | 180 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 300 | mililitrów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 100 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | - | ||
proszek do pieczenia | 1.5 | łyżeczki | |
rodzynki w czekoladzie | - | ||
rum | 25 | mililitrów | |
skrobia kukurydziana | 40 | gramów | |
woda | 20 | mililitrów | |
śmietan-fix | 7 | gramów | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 200 | mililitrów | |
żółtko jajka | 6 | sztuk |
Przepis
1.
żółtko jajka 6 sztuk • cukier puder 100 gramów • woda 20 mililitrów • mielone orzechy włoskie 50 gramów
Żółtka mieszamy z cukrem i wodą. Dodajemy orzechy.
2.
mąka luksusowa pszenna T550 100 gramów • proszek do pieczenia 1.5 łyżeczki • białko jajka 6 sztuk
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, z białek ubijamy gęstą pianę.
3.
Mąkę i pianę z białek na przemian dodajemy do żółtek.
4.
masło • mąka luksusowa pszenna T550
Ciasto nalewamy do formy wysmarowanej masłem i posypanej mąką.
5.
Pieczemy 25 minut-y w temperaturze 180 °C.
6.
mleko półtłuste 1,5% 300 mililitrów • cukier kryształ 20 gramów • skrobia kukurydziana 40 gramów
Z mleka, cukru i skrobi kukurydzianej gotujemy gęsty budyń. Wystudzamy.
11.
śmietana do ubijania (30-33%) 200 mililitrów • śmietan-fix 7 gramów
Na koniec do kremu dodajemy ubitą śmietanę ze śmietan fix.
12.
Upieczony spód w poprzek przekrawamy na połowę. Wierzchnią część odkładamy a na dolną smarujemy około 2/3 kremu. Na krem kładziemy górną część.
13.
Całe serce smarujemy resztą kremu (również po bokach).
15.
czekolada • rodzynki w czekoladzie
Roztapiamy czekoladę i tort ozdabiamy. Do czekolady w garnuszku możemy dodać rodzynki w czekoladzie i też je użyć do ozdabiania.
Smacznego!