Orzechowe księżyce
Kruche, trwałe ciasteczka świąteczne.
przepis,fotoprzepis,czekolada do gotowania,mielone orzechy włoskie,Ciasteczka,Boże Narodzenie
Ciasteczka
Składniki
Składniki
cukier puder | 80 | gramów | |
cukiernicze ozdoby - gwiazdeczki | - | ||
czekolada do gotowania | 150 | gramów | |
margaryna | 15 | gramów | |
masło | 125 | gramów | |
mielone orzechy włoskie | 125 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 150 | gramów | |
soda oczyszczona | ½ | łyżeczki |
Przepis
1.
mielone orzechy włoskie 125 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 150 gramów • cukier puder 80 gramów • masło 125 gramów • soda oczyszczona ½ łyżeczki
Do miski ważymy orzechy, mąkę i cukier. Dodajemy pokrojone masło i sodę oczyszczoną.
2.
Wyrabiamy zwarte ciasto i na 30 minut odkładamy w chłodne miejsce.
3.
Foremkę na rogaliki owijamy w folię spożywczą.
4.
Z ciasta wytwarzamy walec o średnicy 2,5 cm i kroimy go na około 1,5 cm kawałki. Każdy kawałek wciskamy do foremki...
5.
... i wyciągamy, w dostatecznych odstępach od siebie, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
6.
Pieczemy 10 minut-y w temperaturze 180 °C.
7.
czekolada do gotowania 150 gramów • margaryna 15 gramów
Czekoladę łamiemy do głębszego garnuszka, dodajemy troszkę 100% stężonej roślinnej margaryny na polewy i w ciepłej wodzie rozpuszczamy. W polewie maczamy jeden koniec księżyca, wytwarzając czapeczkę i kładziemy na kratkę.
8.
cukiernicze ozdoby - gwiazdeczki
Czekoladowe czapeczki posypujemy drobnymi gwiazdkami cukierniczymi albo innymi ozdobami.
9.
Księżycom możemy dorysować, pędzelkiem namoczonym w czekoladzie, oczy i usta :)
Smacznego!